Penava: Predsjednik Vlade smatra da može što hoće i kako hoće

24.02.2023.

Zadnja izmjena 15:44

Autor: HRT/I.B.

Ivan Penava

Ivan Penava

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Rasprava o opozivu premijera Andreja Plenkovića koju je potaknuo Domovinski pokret, a potpisom poduprla 33 oporbena zastupnika završila je rano ujutro nakon gotovo 11 sati žustre polemike između vladajućih koji su ga branili i oporbe koja je navodila razloge zbog kojih premijer mora otići s dužnosti. 

Posljednje sate rasprave pratili su potpredsjednici Vlade, dok je Andrej Plenković sjednicu napustio poslije 6 i pol sati, nakon što su završile replike na njegov istup. Predsjednik DP-a Ivan Penava zamjerio mu je to što je otišao.

- Morao je iz respekta biti cijelo vrijeme prisutan na raspravi i podnositi neugodna pitanja jer su to pitanja vazna za građane. Iz njegovih istupa osjetio se prijezir prema vrhovnoj instituciji, iz njegovih odgovora izbijale su autokratske crte, smatra da može što hoće i kako hoće, istaknuo je Penava.

Penava je konferenciji za novinare ustvrdio kako je jučerašnja saborska rasprava o opozivu Plenkovića bila legitiman put oporbe da mehanizmima kojima raspolaže propituje i ukazuje na stvari koje nisu dobre.

Kaže kako se iz Plenkovićevih istupa i odgovora osjetio "prijezir i netrpeljivost" prema instituciji koja predstavlja hrvatske građane, a na argumente oporbe nije imao suvisao odgovor.

- Samo je ponavljao mantru da je riječ o lošem uratku, izbjegavajući sve relevantne izvore podataka, od Eurostata do Državnog zavoda za statistiku. Za Plenkovića niti jedan građanin nije odselio iz Hrvatske u potrazi za boljim životom jer je Hrvatska najprosperitetnija i u 15 najrazvijenijih država svijeta, ističe Penava.

Penava kaže kako su za Plenkovića jaja u Konzumu očito još uvijek 10 kuna, a ne 22-24 kune, a režije koje građani plaćaju i dalje na razinama kakve su bile 2019.-2020. godine, kad smo imali rekordno niske cijene energenata na svjetskim burzama. To, poručio je, govori o poremećaju percepcije stvarnosti koja sprječava racionalnu prosudbu premijera.

- Umjesto da Vlada vodi politiku očuvanja radnih mjesta, poglavito onih na periferiji i onih radno intenzivnih za koje je ionako sve manje interesa, umjesto da potičemo poljoprivredu i slične djelatnosti koje vežu veći broj ljudi i zadržavaju ljude, osobito u ruralnim prostorima, mi s ovakvom Vladom i ovakvim premijerom možemo samo maštati o tome da će oni te probleme riješiti, rekao je Penava.

Posebno je istaknuo "aferu Softver" i odnos Plenkovića prema bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac upozorivši kako je na to pitanje Plenković uredno izbjegavao odgovore. Opće je poznato, tvrdi Penava, da je Žalac ulazila na sporedne ulaze u zgradu Vlade na sastanak s Plenkovićem, a on ju je na tim sastancima uvjeravao da će "sve biti u redu s njenom kaznenom odgovornošću".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!