13:58 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Peović: Deklaracijom se militarizira hrvatsko društvo

Katarina Peović

Katarina Peović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović pojasnila je zašto je u petak suzdržano glasovala o Deklaraciji o Ukrajini ustvrdivši da se Deklaracijom militarizira hrvatsko društvo.

Podržavamo dio Deklaracije koji osuđuje vojni napad Rusije na Ukrajinu kao i dio koji poziva na prekid svih ratnih sukoba, ali smo protiv dijela kojim se militarizira društvo, kazala je Peović.

Deklaracija u početku kaže da je riječ o sukobu koji je ničim izazvan što smatramo nepotrebnim ekskulpiranjem američkog imperijalizma i NATO politike, te da je nepotrebno da se takve riječi nalaze u Deklaraciji, izjavila je Peović.

Smatramo da se Deklaracijom militarizira hrvatsko društvo jer je ministar obrane jučer poslao zahtjev predsjedniku Hrvatske da se šalju hrvatski vojnici u Ukrajinu. Mi smatramo da to nije dobro i da bi trebalo inzistirati na mirnom rješavanju sukoba, dodala je.

Kazala je i i kako dijelovi u Deklaraciji prejudiciraju koja bi rješenja trebala biti, a to je ulazak Ukrajine u NATO.

Time se svrstavamo u militarističku struju koja nije baš sukladna europskim politikama u ovom trenutku u kojem Njemačka i Francuska traže mirovno rješenje, smatra Peović.

Ističe kako je RF amandmanima tražlo i da se snažni naglasak stavi na izbjeglice, a kojih će prema predviđanjima biti oko 2 milijuna u Europi.

Bilo je potrebno ne samo se deklarativno založiti za izbjeglice, nego naglasiti da nije riječ samo o financijskoj pomoći nego da i treba prihvatiti izbjeglice, kazala je .

Mi smo uvijek bili protiv militarizacije i da se troši na obranu i da se inzistira na ratnom rješavanu sukoba, a tako ćemo se zalagati i dalje, Naša je pozicija da nema alternative mirnom rješavanju sukoba, zaključila je Peović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!