Peović: Pravo na pobačaj treba vratiti u Ustav

10:40 / 17.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Katarina Peović u Saboru

Katarina Peović u Saboru

Foto: HTV / HRT

Katarina Peović (Radnička fronta) najavila je u utorak da će "pokušati okupiti progresivnu opoziciju" kako bi skupili potpise petine zastupnika u Saboru da bi u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog promjene Ustava kojim bi se pravo žene na pobačaj vratilo u taj temeljni dokument.

- Cijela progresivna opozicija složila se s nama da je pobačaj potrebno vratiti u Ustav, što pozdravljamo jer vidimo da se stvara široka fronta. To se može učiniti tako da petina zastupnika uputi u saborsku proceduru prijedlog promjene Ustava ili da se kroz referendumsku inicijativu skupi dovoljan broj potpisa i u Saboru zatraži promjena Ustava, rekla je Peović na konferenciji za novinare.

Peović: Što se tiče referenduma o pobačaju, treba biti oprezan

Rekla je da treba inzistirati na prvom prijedlogu, iako se prijedlozi međusobno ne isključuju te ocijenila važnim da taj prijedlog u proceduru upute zastupnici i da se "time dade politički stav i kako bi se vidjelo tko kako diše po ovom pitanju".

- Nasuprot Jandrokoviću koji misli da se time ne bi trebalo baviti, jer je riječ o temi koja dijeli društvo, mislim da se sada vidi da je riječ o ultrakonzervativnoj manjini koja svoje rigidne stavove nameće većini, odnosno, na mala vrata zabranjuje pobačaj, a u Hrvatskoj 80 posto građana misli da žena ima pravo na izbor, ustvrdila je Peović.

- Naš je prijedlog da se oporba ujedini, sastavili smo prijedlog promjene Ustava, treba nam 30 zastupnika koji će ga potpisati i nadamo se da ćemo za to dobiti zeleno svjetlo opozicije, dodala je.

Osvrnula se i na mogućnost referenduma rekavši da tu treba biti oprezan i da ga je važno dobro organizirati, no, podržava, kaže, i jednu i drugu inicijativu, i obje trebaju biti pokrenute, smatra Peović.

Najavila je i da se oporba sastaje u srijedu i vjeruje u pozitivan ishod inicijative.

Podsjetila je da Radnička fronta već neko vrijeme s udrugom Faktiv upozorava da je povratak pobačaja u Ustav način na koji bi se popravilo stanje po tom pitanju "zbog visokog broja prizivača savjesti", a napomenula je i da su prošle godine bili u prosvjednoj akciji ispred bolnica gdje, kako kaže, molitelji uznemiruju žene koje su odlučile pobaciti.

Glasnović: Ženama koje žele pobaciti treba podrška, a ne napad

- Trenutačno imamo vrlo sličnu situaciju kao i u Americi sa slučajem Roe v. Wade i zakonom koji bi nakon 50 godina mogao biti pobijen i pobačaj zabranjen, a kod nas imamo zakon iz 1978. koji jasno definira pravo na pobačaj, kao i Ustavni sud, ali i ultrakonzervativnu revoluciju koja 'gura' kroz razne prakse", upozorila je te dodala da je u Hrvatskoj pobačaj izbačen iz Ustava 1990.

Neurologu Antunu Glasnoviću, također članu RF-a, najviše smeta što se žene koje žele pobaciti proglašava ubojicama, a to su, ističe, većinom žene koje nemaju materijalnih ni drugih uvjeta za odgajanje djece, i to se događa do 10. tjedna, a nakon toga vrlo rijetko.

Nisu to neke nadrogirane ženskice koje iz zabave odlaze na pobačaj nego žene s itekako velikim problemima koje nemaju nikakvu podršku u društvu i na njih će se te molitvene grupe okomiti i napadati koliko god mogu umjesto da pokušaju empatizirati kada već toliko govore da su za život, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!