Šeparović o zakonu o pobačaju: Sabor nije poštovao odluku suda, to je narušavanje vladavine prava

16.05.2022.

14:41

Autor: HRT/IMS/V.G.

Zgrada Ustavnog suda

Zgrada Ustavnog suda

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Upitan treba li pravo na pobačaj ući u Ustav, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da se Ustavni sud nikad ne izjašnjava unaprijed treba li nešto ući u zakon ili Ustav, već da je to stvar zakonodavca.

- Ustavni sud je ocijenio da je postojeći zakon u skladu s Ustavom. Prema tome, nema zakonske zabrane prekida trudnoće i nema referenduma na tu temu. Hoće li ustavotvorac htjeti nešto mijenjati i preciznije o tome reći, to je stvar ustavotvorca, u to Ustavni sud neće ulaziti. Mi smo rekli da treba donijeti novi zakon, da treba propisati preventivne edukacijske mjere da prekid trudnoće bude iznimka, a nažalost to Sabor nije poštovao i to nije samo narušavanje autoriteta Ustavnog suda već i vladavine prava, kao jedne od najvećih vrednota ustavnog poretka. Ja i dalje očekujem da Sabor donese zakon kako je to naložio Ustavni sud.

Šeparović je rekao da vladajući nepoštovanjem odluke Ustavnog suda šalju lošu poruku građanima.

-  Ako Sabor ne poštuje odluke suda, kako bi ih onda građani poštovali. Ustavni sud nema načina na koji bi prisilio Sabor da donese novi zakon. Najjače oružje koje sud ima je kad ukida zakon i odredi rok u kojem će zakon prestati važiti. Ovdje je specifičnost što mi nismo utvrdili da je zakon protuustavan, ali smo dali nalog da se zakon koji je zastario i ima niz problema u praksi osuvremeni i donese novi zakon. Nemamo mogućnosti prisiliti Sabor da donese zakon, ali možemo upozoravati na to da je to nedopustivo i suprotno vladavini prava. Očekujem da se mediji i javnost tome pridruže. Nije Ustavni sud politički aktivist da svakodnevno nastupa u medijima i upozorava. Mi smo više puta rekli da je to neprihvatljivo i očekujemo da postupite po odluci suda.

Premijer je rekao kako se to neće mijenjati u ovom mandatu, kazali su novinari, na što je Šeparović rekao da to nije dobra izjava.

- Očekujem da premijer i Vlada predlože, a Sabor da donese novi zakon kojim će se regulirati prekid trudnoće, poručio je Šeparović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!