Osjetio je simptome, a nakon pet dana borio se za život

31.10.2021.

20:03

Autor: Ivana Perić/Dnevnik HTV-a/IMS

Što cjepivo znači, itekako zna doktor Marko Zelić

Što cjepivo znači, itekako zna doktor Marko Zelić

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Što cjepivo znači, itekako zna doktor Marko Zelić. Nakon što se zarazio koronavirusom, nastupili su nimalo laki dani za njega i njegovu obitelj. No uspješno se oporavlja nakon što je izašao iz Respiracijskog centra KBC-a.

Istodobno liječnik i pacijent - upravo je to na svojoj koži osjetio Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju riječkog KBC-a. Obolio je od COVID-a - i, kako kaže, zakoračio u predsoblje smrti.

- Osjetio sam povišenu temperaturu, osjećaš da nisi sav svoj, i odmah sam izgubio miris, rekao je za Dnevnik HTV-a.

No pet dana poslije počinje njegova borba za život. Temperatura je rasla do četrdeset, izgubio je tek. Kad je osjetio da mu nedostaje zraka, upalio se alarm.

- Supruga me odvezla u bolnicu, imao sam saturaciju 74% ,što je daleko ispod svakog minimuma prihvatljivo - prisjeća se.

Slijedilo je deset dana borbe za život u Respiracijskom centru riječke bolnice.

- Najgori mi je bio odlazak, znate sve, čuli ste o koroni - i taj odlazak uz pitanje hoću li doći doma i ponovno vidjeti svoju djecu. To je težak moment i iskustvo koje ću pamtiti uvijek u životu, kaže.

Tih je dana, kaže, prestao biti liječnik i postao pacijent. S potpunim povjerenjem u svoje kolege.

- Osobno mislim da bi moj klinički tok i cijela bolest bila puno teža i pitanje je bih li sve uspio preživjeti da nisam cijepljen, kaže danas.

Sada je dobro. Još malo nedostaje da potpuno obnovi snagu. I vrati se kao liječnik onamo kamo pripada - među pacijente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!