13:55 / 04.05.2022.

Autor: M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Petek: Mjera roditelj odgojitelj preskupa, a nije dala očekivane rezultate

Dunja Jeleč i Renato Petek

Dunja Jeleč i Renato Petek

Foto: HTV / HRT

Nedavnom odlukom Visokog Upravnog suda suspendirano je ukidanje naknade za roditelje odgojitelje. Dunja Jeleč jedna je od roditelja odgojitelja koji koriste ovu mjeru, te je i koordinatorica građanske inicijative „U djeci je budućnost“. Kada je čula vijest o ukidanju ove mjere, kaže, ulovila ju je panika, kao i sve ostale korisnike mjere.

- Dogovorili smo se da ćemo krenuti s prosvjedima, kako bi na taj način pokazali otpor gradonačelniku i gradskoj skupštini. Kada to nije prošlo, znali smo koji su daljnji pravni koraci, kaže Jeleč za Dobro jutro, Hrvatska.

Zajedno s ostalim korisnicima mjere odlučila je pokrenuti tužbu protiv ukidanja mjere, a s novom odlukom Upravno suda su, dodaje, zadovoljni.

- Odluka je donijela mir nakon svog stresa koji smo prošli. Sada čekamo konačnu odluku suda i uživamo u ovoj mjeri dok još možemo, kaže Jeleč.

Zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba, Renato Petek, objašnjava kako je ova odluka gradonačelnika, kao jedna od prvih mjera štednje nove vlasti, zakinula upravo roditelje i njihovu djecu radi teške financijske situacije.

- Gradonačelnik je u prosincu dao garanciju gradskoj Skupštini da je takva odluka promjene mjere zakonita, i da za to ima potrebne suglasnosti. Pričekat ćemo odluku suda o tome je li stvarno zakonita. Ne radi se samo o financijskim iznosima koji su izrazito visoki, već se radi i o određenom konceptu za koji je gradonačelnik dobio mandat od građana, da dođe do određenih promjena u gradu Zagrebu. Ono što je iznimno bitno je da politika ne smije ugrožavati nečiju sigurnost i život, i dovesti ga do prosjačkog štapa. Potrebno je imati dijalog i komunikaciju, i možda je ovo sada prilika, kada je mjera stopirana od suda, da se ponovno obnovi razgovor s roditeljima, ističe Petek, te dodaje kako je težina mjere 'roditelj odgojitelj' oko 700 milijuna kuna na razini godine.

- Gradonačelnik nije planirao uštedjeti taj novac, već ga usmjeriti na drugačiju brigu o djeci i roditeljima, a to je izgradnja dodatnih kapaciteta u vrtićima, zapošljavanje potrebnog osoblja, kao i mogućnost komunikacije sa Zavodom za zapošljavanje kako bi se roditelje uputilo na mogućnost zapošljavanja i eventualno financirala prekvalifikacija, objašnjava.

Napominje i kako ideja o ukidanju mjere roditelj odgojitelj nije nikakva novost, te da su sve stranke i prije predlagale neke modele za promjenu postojeće mjere.

- Ona je bila preskupa, a s obzirom na financijsku težinu rezultati nisu bili potpuno očekivani. Tako da je grad dobio mandat upravo da mijenja i odnos prema roditeljima, da im se omogući da ne ostaju doma toliko dugo, već da paralelno traže posao te idu prema da se djeca uključe u sustav predškolskog obrazovanja, kaže.

Tužbu protiv odluke o ukidanju mjere do sada je podnijelo oko 320 građana, kao i Ivica Lovrić i udruga „U ime obitelji“, te udruga „Huro“. Troškove tužbe će, kaže Jeleč, podmiriti Ivica Lovrić u ime inicijative.

- Kada su najavili ukidanje mjere, prvo smo se javili njemu jer je on čovjek koji je potpisao na stotine tih rješenja, i bili smo sigurni da on zna može li se ili ne može to ukinuti, i na koji način bi se ta mjera mogla revidirati.

Dodaje kako će ukidanjem mjere roditelji djece starije od 7 godina ostati bez svojih primanja, dok će roditelji mlađe djece bi dobiti 1000 kuna naknade.

- Djeca mlađa od 3 godina ne bi mogla niti pohađati vrtiće, jer mi imamo porodiljnu naknadu koja iznosi 2300 kuna. Neki su se i toga morali odreći da bi ostvarili status roditelja odgojitelja.

U Zagreb vidljiv konstantan pad broja novorođene djece, napominje Petek, te smatra kako se ustvari radi o pitanju cijele države, a ne samo Zagreba. Nova odluka Upravnog suda je, smatra, mogućnost za kompromis, dok se čeka na odluku suda o zakonitosti mjere.

- Iznimno je bitno da se razgovara, jer smatram da se prema roditeljima nije dobro postupilo u trenutku kada se išlo u promjenu mjere. Oni su upitnik o tome dobili tek nakon što je mjera bila ukinuta. Sada je prilika da sve političke opcije, zajedno s roditeljima, razgovaraju i pokušaju pronaći odluku s kojom bi se većina mogla složiti. Ukoliko bi došlo do kompromisa, gradska skupština bi mogla donijeti novu odluku, kaže.

Jeleč se ne slaže kako bi kompromis koristio sadašnjim korisnicima mjera, već ističe kako bi to vrijedilo samo za nove korisnike.

- Mi smo na sudu, i kada bi sada pristali na bilo kakav kompromis izgubili bi sudu, napominje. Bio je plan da kompenzacijske mjere budu spremne od 1. svibnja, a na pitanje jesu li te mjere zaista bile spremne, Petekov zaključak je kako će to biti moguće utvrditi tek kada gradonačelnik dostavi pisano izvješće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!