08:25 / 22.07.2021.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Milardović: Imamo pravo na vodu i zrak, ali i na energiju

Anđelko Milardović

Anđelko Milardović

Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Prof Anđelko Milardović u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavio je 5. međunarodni energetski forum pod nazivom Energetska politika EU i demokracija energije koji će se održati sutra u Splitu.

- U Institutu za europske globalizacijske studija, polazimo od toga da su informacija, hrana, tehnologija i energija okosnica svakog sustava. Ako dođe do poremećaja tog sustava dolazi do poremećaja funkcioniranja društva, rekao je i dodao kako se to vidjelo pojavom COVID-19 koji je doveo do ekonomske, energetske, migracijske krize.

Naglasio je kako se sada vidi funkcioniranje tržišta s ponudom i potražnjom. Ako dođe do poremećaja, to izaziva krizu.

Na pitanje kako energetska kriza i distribucija hrane može utjecati na migracije, kako energetska kriza i poremećaji u okolnom svijetu mogu utjecati na migracije pokazuje kako je sve povezano i ne treba se apsolutizirati niti jedan moment, istaknuo je Milardović.

Naglašava kako su svi veći ratovi u 20 stoljeću počeli zbog energetike koja ima svoju fizikalnu, pravnu, političku i geopolitičku dimenziju i na forumu će se baviti upravo tom geopolitičkom dimenzijom zato što je u fokusu projekt Sjeverni tok 2, koji se bazira na odnosima Rusije i Njemačke.

Rusija i Ukrajina sklopile su dugo očekivani sporazum o tranzitu plina pod novim uvjetima. SAD su uvele sankcije kompanijama koje rade na Sjevernom toku 2. 

- Treba shvatiti da je Njemačka glavni motor EU, a EU je donijela zajedničku energetsku politiku, a u provođenju te politike vidi se kako nacionalne države slijede svoj osobni interes. Postavlja se pitanje mogućnosti realizacije zajedničke energetske politike, govori.

Što se tiče iskorištavanja obnovljivih energija u Hrvatskoj, Milardović je rekao kako se počela mijenjati svijest o tome.

- Ljudi imaju pravo na energiju, kao što imaju pravo na vodu i zrak. O tome će se također raspravljati na forumu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!