Petnaest godina od tragedije. Što se dogodilo na Kornatu?

30.08.2022.

Zadnja izmjena 13:46

Autor: Borka Juras Slamić/HTV4/HRT

Komemoracija za preminule vatrogasce na Kornatu

Komemoracija za preminule vatrogasce na Kornatu

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

30. kolovoza 12-orica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog poginula su gaseći požar na otoku Kornatu. Preživio je jedino Frane Lučić. U Spomen-parku na Kornatu održana je komemoracija za stradale vatrogasce, a počast su im odale njihove obitelji, prijatelji i kolege iz cijele zemlje.

U tužnoj koloni kolega, prijatelja i članova obitelji, koja petnaestu godinu pohode mjesto najvećeg stradavanja vatrogasaca u povijesti Hrvatske, bili su i Branka Juričev-Martinčev kao izaslanica predsjednika Sabora, Slavko Tucaković izaslanik Vlade te Predrag Stipanović u ime Predsjednika Republike.

Tu su bila i izaslanstva Općine Murter-Kornati i Tisno, predstavnici NP Kornati, Grada Šibenika i Županije,

Izaslanstvo HVZ-a na čelu s Antom Sanaderom, izaslanstvo Vodica na čelu s Antom Cukrovom, Darko Dukić iz Vatrogasne zajednice ŠKŽ-a.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je da heroji s Kornata nikad neće biti zaboravljeni. Petnaest godina je prošlo, a kad svane ovaj dan uvijek je tužan jer se sjećamo naših heroja s Kornata. Nikad ih nećemo zaboraviti. Ne želimo da se ovo ikad više nekome dogodi, rekao je.

- Nisam kompetentan govoriti o onome što je razlog ovoj tragediji. A posljedica smo svi svjesni. Neke stvari su nedorečene i nejasne, to nas sve muči. Pogotovo one koji su izgubili svoje najmilije. Postoji trajna praznina u obiteljima, u njihovim srcima i dušama. Ova kultura sjećanja nam je potrebna da se u budućnosti ne ponovi nešto slično, da ne gubina dobre, vrijedne i poštene ljude na ovakav način", rekao je šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Galerija
 Obilježena 15. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima , Foto: Sime Zelic/PIXSELL
 Obilježena 15. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima , Foto: Sime Zelic/PIXSELL Obilježena 15. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima , Foto: Sime Zelic/PIXSELL Obilježena 15. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima , Foto: Sime Zelic/PIXSELL Obilježena 15. obljetnica od vatrogasne tragedije na Kornatima , Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima i prijateljima 12 stradalih vatrogasaca u kornatskoj tragediji. Nakon 15 godina s istom tugom i boli prisjećamo se dvanaestero vatrogasaca koji su na Kornatima ostavili život radeći svoj posao časno, predano i spremno. Sjećanje na njih nikada ne smije izblijedjeti. Naša je obveza čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo i hrvatsku državu nakon Domovinskoga rata", stoji u izjavi koju je objavio MORH. 

Kolegama počast odaju vatrogasci iz cijele zemlje.

Galerija
 Dvanaest kaciga položeno u JVP Zagreb za poginule vatrogasce na Kornatima , Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Počast stradalim vatrogascima u Šibeniku, Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELLKomemoracija za preminule vatrogasce na Kornatu, Foto: Sime Zelic/PIXSELL Dvanaest kaciga položeno u JVP Zagreb za poginule vatrogasce na Kornatima , Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Što se dogodilo na Kornatu

Toga dana prije 15 godina s Kornata je stigao poziv Centru 112: "Dobar dan! Recite mi, pošaljite neki kanader, na Suhu Puntu, kuće već gore, u Kornat, molim". No nisu gorjele kuće. Samo suha trava i nisko raslinje. Na poziv su se odazvali. Činilo se, u još jednu rutinsku akciju gašenja. A onda šok. "Šango, ovako, reci Mići da ovi do daljnjega ostaju tamo, ima velikih problema, ima ranjenih, navodno ima i mrtvih, neki su ostali dolje".

- Onda sam nekako šakama čičak otkačija, nekako ga izvadija, zubima otipka 93 broj, stisa za zvati i nije bilo signala. (...) bili smo strašno žedni, Tomislav je iša puzeći, nije čep mogao otvoriti. (...) Onda je dopuza po kamenju Ante Juričev, uzeja kamen i tuka po naprtnjači - tako je raspara, tako smo izvadili napitke, svjedoči Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac s Kornata.

Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca poginulih na Kornatu, rekla je da joj ni na kraj pameti nije bilo da bi se nešto moglo dogoditi. Zvala je sina, pa supruga - obojica su bili nedostupni. Satima su na kornatskoj hridi čekali pomoć. I spašavanje traje satima - put do bolnica za neke i 11 sati. 12-torica poginulih, među njima dva maloljetnika i jedan civilni ročnik.

Za niz propusta 13 godina sudi se samo jednom, bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Dva suđenja i oslobađajuće presude. Na ponovljenom suđenju sudsko vijeće jasno utvrđuje, krivci nisu optuženi. Ali novih optužnica nema. Ni odgovornih, ni odgovora.

Od čega su stradali? 

Za Franu Lučića riječ je o NATO-ovoj bombi. Različite skupine stručnjaka ponudile su pak različite odgovore: eruptivni požar, izgaranje nehomogene plinske smjese, požar s eruptivnim efektom. Dio obitelji i dalje misli - zalio ih je kerozin iz helikoptera, što je sudsko vijeće isključilo. Uzrok stradanja tako je i 15 godina poslije - nepoznat. Baš kao i krivci za niz propusta. Maloljetnici na požarištu, vatrogasci bez obuke u desantu, kašnjenje pomoći, nekoordinirana akcija spašavanja, samo jedan kanader na raspolaganju.

- Kornatska tragedija se zaboravila. Kornatske tragedije sjete se na godišnjicu i to je sve. Državno odvjetništvo je preko mene opralo i zataškalo sve institucije, sve propuste. Ni moj sustav danas još uvijek nije sa mnom razgovarao i tražio od mene sudsku dokumentaciju, kaže bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica.

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio drugu oslobađajuću presudu, Slavica sad tuži državu. I dio obitelji ne odustaje. Prije jednu godinu podnijeli su ustavnu tužbu, ali i pojedinačni zahtjev Europskom sudu za ljudska prava. I dalje traže odgovore, no nakon 15 godina sa sve manje nade.

Večeras na Prvom programu u 22 sata HRT premijerno prikazuje dokumentarni film Arsena Oremovića "Kornatska nesreća - potraga za istinom". Film je kompletna anamneza kobnog događaja koji se dogodio 30. kolovoza 2007. i daje potpun uvid u dokumentaciju i argumente svih sudionika istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!