08:47 / 17.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Petričić o Saboru: Primijetili su da performansi prolaze

-

-

Foto: - / -

"Događaji u srijedu podsjetili su me na 90. godine kada je tadašnji saborski zastupnik Zlatko Vitez Sabor nazvao kokošinjcem", ističe politolog Darko Petričić.
Novo zasjedanje Sabora, koje je počelo ove srijede, obilježili su žestoki verbalni te gotovo fizički sukobi.

- Incidenti i optužbe za veleizdaju 
- Krstičević: Morate me razumjeti, ja sam ratnik
- Igrokaz u Saboru: Letjeli avioni, pljuštale uvrede - počela nova sjednica

Za vrijeme jučerašnjeg aktualca atmosfera je bila užarena. Najprije je zaiskrilo između ministra Krstičevića i SDP-ova Franka Vidovića, a zatim i nakon verbalnog napada Mostova Nikole Grmoje na premijera Andreja Plenkovića.

- Događaji u srijedu podsjetili su me na devedesete godine kada je tadašnji saborski zastupnik Zlatko Vitez Sabor nazvao kokošinjcem. Kad je to rekao, zastupnici su ga napali, govorili da to nije primjeren naziv, no kako praksa dalje pokazuje, saborski se zastupnici svim silama trude dokazati upravo to što je Vitez govorio. Takvim se ponašanjem zapravo ne poštuju hrvatski građani ni izborno tijelo, rekao je u Studiju 4 politolog Darko Petričić.

Incidenti i optužbe za veleizdaju Saborski zastupnici svojim djelovanjem i ponašanjem te štetnim odlukama koje donose protiv građana i nacionalnih interesa, nažalost, dokazuju da se političarima ne treba vjerovati i da je potrebno nešto hitno mijenjati, dodaje politolog Petričić.

- Sukobi se uvijek mogu riješiti na civiliziraniji način, ako hoćete, uvijek možete dokazati da je druga strana primitivnija od vas. Ali ovdje kao da se opozicija i pozicija natječu u primitivnosti.

Politolog dodaje da se neki, umjesto da služe građanima, koriste performansima za svoju samopromidžbu.

- Zastupnici su primijetili da to dosta dobro prolazi, ljudima je to upečatljivo pa gledamo iznošenje iz Sabora, papirnate avione, nekakve lutkice...

Cijelo gostovanje politologa Darka Petričića možete pogledati u priloženom videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!