18:25 / 13.09.2021.

Autor: Oporbeni zarez/HR/D.S.

Petrov u "Oporbenom zarezu": Gospodarstvo RH nije spremno za uvođenje eura

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Oporbeni zarez / HR

U emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez, urednice i voditeljice Sanje Rabuzin-Pavić gostovao je predsjednik Most-a Božo Petrov. Govorio je o popisu stanovništva, prioritetima Most-a, uvođenju eura i drugim aktualnim temama.

- Očito je nekome u interesu da popis bude neprecizan, rekao je Božo Petrov govoreći o popisu stanovništva koji je započeo danas. Pojasnio je kako misli da Vlada čini sve kako ne bismo dobili pravo stanje.

- U ovom trenutku možete biti negdje drugdje, a da budete uvršteni u popis stanovništva, nikome ne bi trebalo biti u interesu da on bude neprecizan, rekao je i naglasio kako je veći trošak napraviti neprecizan popis stanovništva, nego potrošiti nešto financijskih sredstava i dobiti autentičan dokument na temelju kojeg će se razvijati strategija što napraviti s Hrvatskom.

Govoreći o saborskoj sjednici koja započinje za dva dana, najavio je niz aktualnih pitanja s kojima će Most u Saboru započeti "Aktualno prijepodne", od unutarnje, ali i vanjske politike, te izrazio zabrinutost za događaje u hrvatskom susjedstvu.

- Ljudi iz Dubrovnika i Konavala me zovu i govore kako im sve "miriše" na '91, rekao je. 

Komentirao je zahtjev Mosta da u Sabor dođe guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te izrazio žaljenje što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije prihvatio taj prijedlog. 

Problem prešutnih minusa nazvao je "sistemskom greškom" koju je HNB trebao prepoznati, a nije ju prepoznao godinama.

"Naše gospodarstvo nije spremno za uvođenje eura"

Govoreći o stajalištu Mosta o uvođenju eura u Hrvatskoj, Petrov je rekao kako smatra da bi građani o tome trebali odlučiti referendumom, a njegovo je mišljenje da hrvatsko gospodarstvo trenutačno nije spremno za uvođenje eura.

- Ne interesira me nečija domaća zadaća koju je netko dobio u trenutku kada je došao upravljati Hrvatskom, zanima me samo interes čovjeka u Hrvatskoj i da kvaliteta njegovog života raste iz dana u dan, a ne da budemo u okovima, kaže.

Renomirani ekonomisti predviđaju da će se povećati troškovi kućanstva te da će naši gospodarstvenici biti manje konkurentni, smatra Petrov.

- Mi sad srljamo u novi projekt kojim će se sadašnji predsjednik Vlade dičiti u Bruxellesu kada će lobirati za svoju novu funkciju, mene takva politika ne interesira, naglasio je.

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!