Plenković: Euro na dobrobit građana i ekonomije, neće biti referenduma

11:04 / 13.09.2021.

Autor: P.F./HRT

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis i premijer Andrej Plenković

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis i premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković i potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis održali su konferenciju za medije. Plenković je istaknuo prednosti uvođenja eura i protivnicima poručio kako će ga Hrvatska uvesti. Dombrovskis je rekao kako nije primijećena inflacija u zemljama koje su uvele euro.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisa priprema Hrvatske za ulazak u europodručje. Rekao je kako postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - Šengenski prostor u koji želimo ući tijekom 2022. godine i za koji smo ispunili sve uvjete te ulazak u europodručje za koji moramo ispuniti akcijski plan do kraja ožujka iduće godine.

- Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku Eurogrupe koju je iskazao u četvrtak irski ministar financija, rekao je Plenković.

Prednosti uvođenja eura

Ponovio je kako Hrvatska više od 60% svoga izvoza orijentira prema EU-u, da je više od 60% turista iz eurozone, dvije trećine štednje građana je u eurima, a pola kredita u eurima te kako smo visoko eurizirana ekonomija.

- Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting, rekao je premijer.

Dodao je kako je to strateški cilj Vlade, jasno objavljen, na kojem će se ustrajati.

- Na tom tragu veselim se suradnji s EK na ovu temu te želim zahvaliti Dombrovskisu i njegovu timu na podršci, rekao je Plenković.

Podrška ambicioznim ciljevima hrvatske Vlade

Dombrovskis je rekao kako je hrvatska Vlada postavila ambiciozne ciljeve, a EK podržava tu ambiciju za uvođenje eura kada se ispune svi uvjeti.

- Premijer Plenković je već istaknuo koristi uvođenja eura. Radi se o drugoj najjačoj valuti na svijetu i iznimno snažnoj ekonomskoj zajednici, što pruža sigurnost ulagačima. EK će dati svoju podršku za uvođenje eura, rekao je Dombrovskis. 

Plenkovićeva poruka protivnicima eura

Plenković je, odgovarajući na pitanje o inicijativi na hrvatskoj političkoj sceni za referendum o uvođenju eura, rekao kako je hrvatska javnost svjesna da je proces pristupanja u EU jedan od onih političkih projekata koji je uživao veliki konsenzus hrvatske političke scene.

- Konsenzus se često vidio u Saboru, vidio se u procesu kada smo usvajali pravnu stečevinu, vidio se u procesu pregovaranja Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, zatim u procesu pristupnih pregovora kao i kampanji oko referenduma o članstvu u EU-u i taj referendum je bio vrlo jasan, rekao je, podsjetivši da je 150 zastupnika dignulo ruku za potvrđivanje ugovora i da je taj saziv Sabora bio nešto drukčiji nego danas.

- Iz našeg kuta gledanja, pravno gledano, smatramo da je ta tema riješena i apsolvirana referendumom i glasovanjem u Saboru. Oni koji ne znaju, neka pročitaju članak 5 Ugovora o pristupanju i jasno će vidjeti da je Hrvatska tada i pravno i politički preuzela obvezu pristupanja ulaska u europodručje. Mi na tome inzistiramo, to je dio programa Vlade i to će se i dogoditi, rekao je premijer.

Što se tiče inicijative za neuvođenje eura, rekao je kako to dolazi od aktera na političkoj sceni koji nisu "crno ispod nokta" pridonijeli hrvatskom pristupanju Europskoj uniji.

- Mnogi od njih nisu ni postojali kao političke stranke u tom razdoblju i nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u proteklih 20 godina. Planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su također protivnici eura. Mogu ih dovoditi, naš stav je jasan - Hrvatska će usvojiti euro, vjerujem na vrijeme, na dobrobit i korist hrvatskih građana i hrvatske ekonomije, rekao je.

Nije rasla inflacija u zemljama koje su uvele euro

Odgovarajući na pitanje hoće li doći do inflacije u Hrvatskoj, Dombrovskis je rekao kako treba pozorno pratiti utjecaj uvođenja eura umjesto kune na cijene.

- Tome će se pokloniti posebna pozornost, a neko će vrijeme biti paralelno iskazivanje cijena kako bi se građani naviknuli na novo izražavanje cijena u eurima. Nadležna tijela će pratiti cijene, a mogu govoriti i iz latvijskog iskustva gdje smo vodili fer kampanju uvođenja eura. Učinili smo sve što je potrebno da se spriječi kako se ne bi iskoristilo uvođenje eura za povećanje cijena. Lanci supermarketa su također sudjelovali u toj kampanji. Postoji od 0,1% do 0,2% utjecaja na porast cijena jer tu su prilagodbe bankomata, knjigovodstava, blagajna i drugi troškovi. Nismo vidjeli da bi rasla inflacija u zemljama koje su zadnje pristupale uvođenju eura, primjerice u trima baltičkim zemljama, rekao je Dombrovskis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!