Piletić za HTV: Glavni smisao mjera su građani u potrebi

14.03.2023.

19:48

Autor: Dnevnik/I.B./HRT

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je jučer predstavljen novi Vladin paket mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata vrijedan milijardu 700 milijuna eura, premijer je danas najavio i promjene u ograničavanju cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

U Dnevniku HTV-a o tome je govorio Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Naglasio je da su glavni smisao mjera "svi oni koji su u potrebi, u riziku od siromaštva".

- Poruka je da znaju da ih država nije zaboravila. Upravo toj skupini je omogućena naknada za ugroženog kupca energenata, vaučeri kojima mogu plaćati režije. Povećali smo iznos vaučera na 70 eura. Uz to, nismo zaboravili da se ne živi samo od režija pa smo omogućili i jednokratan dodatak kojim je obuhvaćeno 167 tisuća građana, odnosno obitelji, istaknuo je.

- Umirovljenici su pružili podršku mjerama. No kud veće i sustavnije politike prema našim umirovljenicima nego već peti paket mjera u dvije godine. Od 1. siječnja stupio je na snagu novi Zakon o mirovinskom osiguranju. Sve obiteljske mirovine povećali smo za 10 posto i omogućili da uz vlastitu možete koristiti i dio obiteljske od 27 posto. Drugi put smo intervenirali po pitanju najnižih mirovina. Mirovinska primanja od 1. siječnja 2023. povećana su za malo više od pola milijuna naših starijih. Uz to najavili smo dva ključna poteza - ukidanje 10 posto kriznih nameta na mirovine i sutra se u Saboru predstavlja Zakon o doprinosima, gdje ćemo ukinuti i onih 3 posto dodatnih doprinosa za korisnike mirovina. Još 130 tisuća umirovljenika imat će veća primanja, rekao je.

- Osnovna poruka ovog jesenskog paketa nije lista od 8 zamrznutih cijena proizvoda, nego sustavno rješenje koje nudimo kroz jeftinu i priuštivu cijenu energenata, dodatke svima koji ih trebaju i jasan okvir na koji način odgovoriti na ovu vrstu krize sljedećih 6 mjeseci što se tiče električne energije, odnosno godinu dana što se tiče svih mjera koje je Vlada danas predstavila, izjavio je.

Na pitanje što kad Vlada prestane s mjerama, odgovorio je da svi financijski stručnjaci kažu da je ovo godina kad će se inflacija ispuhati.

- Naše i europske institucije prognozirale su da će ona s 10,8 posto, koliko je iznosila u 2022., pasti na 6 posto ove godine. Vjerujemo da će se taj trend i dalje nastaviti. U suprotnom, Vlada je tu, ima jasnu viziju i strategiju, mjere su donesene na godinu dana, osim električne energije, koja je na pola godine, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!