Pilot Danijel Borović: Mogu se kretati samo po Hrvatskoj

04.02.2023.

19:45

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/IMS/HRT

Danijel Borović, hrvatski pilot

Danijel Borović, hrvatski pilot

Foto: HRT / HTV

Na današnji je dan prije 31. godinu hrvatski pilot Danijel Borović na pulski aerodrom uspješno je prizemljio MiG-21. Zahvaljujući tom pothvatu, Hrvatsko je zrakoplovstvo dobilo prvi ratni avion. Borović danas, obilazeći Željavu, osjeća nelagodu zbog optužnice iz Beograda, podignute protiv njega i još trojice hrvatskih pilota za navodni ratni zločin počinjen u kolovozu 1995. Riječ je o suđenju koje Hrvatska ne priznaje.


Avioni JNA s bihaćkog su aerodroma sijali strah Hrvatskom.

- Užasno, doživjeti kad dva tri zrakoplova nalete u brišućem letu iznad kuća to je bio užas. Djeca su plakala, prisjeća se Ivica Jandrić, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Plitvička Jezera.

U takvom ratnom okruženju pukovnik Danijel Borović, nakon kolege Rudolfa Perišina i njegova slijetanja u Austriji, odlučuje Hrvatskoj isporučiti borbeni avion. Na vježbenom letu napustio je eskadrilu, isključio radiovezu i svjetlosne signale te preletio Velebit i tragao za mračnom pistom u Puli.

- Nije bilo rasvjete, ničega, dolazio sam sam bez radioveze. Bila su neka kamionska svjetla, to je bilo zanemarivo. MiG-21 sletio je brzinom gotovo 300 kilometara. U par sekundi se sve odvija, kazao je Danijel Borović, umirovljeni pukovnik HRZ-a.

Dok se jedna drama događala u zraku, druga se odvijala u Bihaću. Iz tog su se grada trebali izvući Borovićeva supruga i njihov petogodišnji sin. U tome su im pomogli bihaćki policajci.

- Preko jednog prijatelja iz Bihaća nakon 31. godinu uspjeli smo doći do policajca koji je vozio mene i Vanju prema Posušju, kazala je Snježana Borović, supruga umirovljenog pukovnika HRZ-a.

- Strah je bio, ali nismo smjeli pokazati gospođi da primijeti. Malo smo i komunicirali. Nismo smjeli previše da ne bi ona shvatila koja je težina, prisjeća se tih trenutaka Nijaz Hodžić, nekadašnji policajac iz Bihaća.

Svake godine svoj dio povijesti mnogima na Željavi ispriča Danijel. Optužnicu iz Srbije smatra politički montiranom.

- Nije ugodno, naravno da nije ugodno se kretati. Mogu se kretati po Hrvatskoj, ali to tereti mene, moju obitelj, prijatelje, poznanike. Ako donesu jednog dana presudu to će ostati dugoročno zapisano, a nije tako bilo, kazao je Danijel Borović, umirovljeni pukovnik HRZ-a.

U sjećanje na Borovićev junački čin na spomen-obilježju u Korenici državna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!