Piloti HRZ-a upućeni na obuku za Rafale u Francusku

30.01.2023.

09:51

Autor: M.M./HRT

Piloti HRZ-a upućeni na obuku za Rafale u Francusku

Piloti HRZ-a upućeni na obuku za Rafale u Francusku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, u ponedjeljak 30. siječnja 2023. godine u Francusku Republiku upućeni su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućena je na obuku za avion Rafale u zrakoplovnu bazu Francuskog ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu u trajanju od 15 mjeseci.

- Vjerujem kako će piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, znanjima i vještinama koje posjeduju, za vrijeme obuke u Francuskoj uspješno savladati sve izazove i zadaće koje će ova obuka pred njih postaviti, rekao je ministar obrane Mario Banožić i dodao kako je za uspješan završetak obuke nužna i visoka motiviranost naših pilota.

- Naši piloti kroz sve ove godine pokazuju vrhunsku spremnost, predanost i motiviranost za čuvanje hrvatskog neba. Vjerujem kako će ova obuka biti još jedna uspješna stepenica u njihovoj pilotskoj karijeri, rekao je ministar zaključivši kako je iz navedenog vidljivo kako se projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona uspješno provodi.

Podsjećamo, prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je na obuku u studenome 2022. godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

Postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!