Ambiciozni plan poslovanja Holdinga, rješavanje dugova i Sljemenska žičara

03.02.2022.

13:27

Autor: Ante Raić/HRT/IMS/V.G.

Ivan Novaković

Ivan Novaković

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Predstavljen je poslovni plan Zagrebačkog holdinga za 2022. godinu. Nova si je uprava postavila ambiciozne ciljeve - nakon 587 milijuna kuna neto gubitka u prošloj, već u ovoj godini planiraju ostvariti pozitivan rezultat.


Prvi izazov s kojim će se susresti uprava dugovi su koji dolaze na naplatu – 1,3 milijarde kuna kredita koji dospijevaju ove godine, te obveznice u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna koje dospijevaju sredinom 2023.-e. Kako bi u tome uspjeli, morat će provesti više istovremenih mjera.

- To uključuje već najavljene mjere promjene modela gospodarnje otpadom, ali i mjere nužnog smanjenja broja administrativnog osoblja. Druga mjera je povećanje prihoda. To uključuje komercijalizaciju i prodaju imovine, uspostavljanje efikasnog sustava kontrole naplate, rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Plan je predstavljen i sindikatima, koji ističu kako nisu saznali previše o detaljima, ali i da je plan dobar - ako se sve navedeno u njemu i ostvari.

- Jedan broj nagomilanih kadrova zadnjih nekoliko godina koji nisu niti došli raditi u Holding nego primati plaću i ako to žele riješiti - svako razuman u Gradu Zagrebu će se složiti s tim. Međutim, najveći problem je pad prihoda zadnjih nekoliko godina i to je stvarno zabrinjavajuće, rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Hoće li i kako uprihodovati dodatnih čak 150 milijuna kuna do kraja godine, zasad ne možemo znati. No, izgledno je da će bez zaposlenja ostati 760 ljudi, i to uglavnom u administraciji - gdje sada radi čak 27% svih zaposlenika Holdinga.

- Svaka podružnica ima svoje računovodstvo, ima svoje pravne poslove, ima svoju javnu nabavu. A cijela poanta i svrha Holdinga je da se to objedini i centralizira kako bi došli do veće efikasnosti. To se nije dogodilo, međutim s ovim planom se to počinje događati, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U nekim bi podružnicama bez posla moglo ostati i do 60% zaposlenih u administraciji. Uz to, Holding je planirao i investicije, od kojih su najveće 150 milijuna kuna za obnovu vodovodne mreže i 40 milijuna za nova vozila i opremu Čistoće.

Rješavanje dugova i sanacija poslovanja


Pred gradonačelnikom je i rješavanje nagomilanih dugova plinare, opskrba, ali i sanacija poslovanja te tvrtke. 


- Zato se i razgovara između Uprave Zagrebačkog holdinga i drugih privatnih aktera tj. poduzeća, ali isto tako između nas i države odnosno Vlade da se nađe rješenje koje će biti najmanje problematično za sve, rekao je Tomašević.


Ministar Tomislav Ćorić najavio je da će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena plina i struje biti predstavljen idućih tjedana i ponovio - država neće pokrivati gubitke. 


- Međutim, ne treba očekivati od Vlade RH da će pokriti dug Gradske plinare Zagreb-Opskrbe, kazao je Ćorić.


Tehnički pregled Sljemenske žičare u petak


Nakon višemjesečne zbrke, za gradsku upravu dobra vijest - sutra bi se napokon trebao obaviti i tehnički pregled Sljemenske žičare, nakon kojega bi ona trebala imati i posljednju dozvolu. 


- Ako sutra Državni inspektorat napiše da je suglasan da se uporabna izda, da su uvjeti za to ispunjeni, onda će nadležno tijelo, ja očekujem ponedjeljak, utorak napisat uporabnu dozvolu, rekao je Goran Radić, voditelj projekta izgradnje Sljemenske žičare.


 I time bi žičaru napokon stavio u promet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!