Plastične vrećice od 15 do 50 mikrona izlaze iz uporabe od 1. siječnja

15:22 / 28.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da plastične vrećice debljine od 15 do 50 mikrona od 1. siječnja 2022. više neće biti u uporabi, a u idućem će se razdoblju postupno povlačiti iz uporabe i drugi tipovi plastičnih vrećica.

Na novinarsko pitanje o provedbi Zakona o gospodarenju otpadom u dijelu koji se odnosi na uporabu plastičnih vrećica od 1. siječnja sljedeće godine, Ćorić je rekao da je riječ o zakonu čija je primjena bila odgođena kako bi se proizvođačima i distributerima omogućila prilagodba.


- Vrećice debljine od 15 do 50 mikrona izlaze iz optjecaja, a riječ je ponajprije o poštovanju direktive iz 2015., koja je išla u smjeru smanjenja uporabe vrećica, kazao je Ćorić.


Naglasio je da se promovira korištenje višekratnih, odnosno platnenih i papirnatih vrećica te da je najlon, odnosno plastika nažalost postala hrvatska stvarnost u prirodi te da se to želi dokinuti.


- U idućem razdoblju, kako vrijeme bude odmicalo, i drugi će se tipovi plastičnih vrećica polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak, rekao je.


Ćorić je naveo da je bilo kritika dijela javnosti nakon odluke o povlačenju nekih plastičnih vrećica, no istaknuo je i da svi koji su se bavili proizvodnjom tih vrećica već dvije godine znaju da se ide u smjeru njihova ukidanja, odnosno da se još prije dvije godine govorilo da će tzv. srednje vrećice polako izlaziti iz uporabe.


Na upit kada će i ostale plastične vrećice biti izvan uporabe odgovorio je da se ide za tim da najprije ta mjera zaživi te da će se zatim ići prema rješenju i za ultralagane i za vrećice za višekratnu uporabu. 


- U trgovinama je sve više vrećica za višekratnu uporabu i to je zapravo bio smjer, rekao je.Potpisan ugovor o  izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Ministar Ćorić u utorak je u Rijeci bio na svečanosti potpisivanja ugovora o projektiranju i izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog 522,6 milijuna kuna, koji će biti izgrađen u okviru projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Novi biološki pročišćivač gradit će kineska grupacija China energy. Time će Rijeka u idućih nekoliko godina biti najvažnije vodno-komunalno gradilište u Hrvatskoj. Projekti koji će poboljšati zaštitu okoliša u skladu s europskim standardima, sufinancirani su u 71-postotnom iznosu bespovratnim europskim novcem.

- Današnjim potpisivanjem ugovora mi dolazimo na više od milijardu i 200 milijuna kuna ugovorenih od ukupno 2,2 milijarde .Što to znači za građane Rijeke? značit će povećanje stupnja priključenosti aglomeracije Rijeke sa 78 na 94 posto odnosno 30 tisuća građana bit će spojeno na sustav javne odvodnje, rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!