Plenković: Članstvo u europodručju podiže kreditni rejting i reputaciju Hrvatske

15.07.2022.

12:03

Autor: HRT

Hrvatska uvodi euro

Hrvatska uvodi euro

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon što je agencija Fitch u srijedu podignula kreditni rejting na razinu BBB+, već dan kasnije, i druga agencija, Standard & Poor's, povećala je kreditni rejting Hrvatske i to za čak dvije razine: s BBB- na BBB+ sa stabilnim izgledima.


Do prve polovice 2019., Hrvatska je i po Fitchu i po S&P-u, bila u neinvesticijskom rejtingu, a sada je po obje agencije na trećoj razini investicijskog rejtinga, odnosno na povijesno najvišim razinama.

Redovita revizija rejtinga od strane S&P-a predviđena je za 16. rujna, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje odlučili su izvanredno povećati rejting.

- Povećanje kreditnog rejtinga od strane S&P-a i Fitcha izravna je posljedica članstvu Hrvatske u europodručju. To je najbolja potvrda da se i hrvatski građani i gospodarstvenici uz euro mogu osjećati sigurnijima u krizi. Izvješća rejting agencija pokazuju da Hrvatska ide dobrim smjerom i ostvaruje svoje strateške ciljeve, a tome pridonosi politička stabilnost i mjere koje Vlada poduzima u uvjetima preklapajućih globalnih kriza, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodatno, S&P stabilne izglede temelji na očekivanjima da će gospodarski oporavak ostati stabilan u iduće dvije godine unatoč inflacijskim pritiscima i makroekonomskim posljedicama na cijelu EU zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Također, S&P smatra da Vlada ostaje posvećena reformskom programu te da će uspješno apsorbirati značajna EU sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!