Fitch podignuo rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu

14.07.2022.

10:36

Autor: I.Z./HRT/Hina

Fitch podigao rejting Hrvatske

Fitch podigao rejting Hrvatske

Foto: - / Shutterstock

Agencija Fitch podignula je jučer, u najnovijoj izvanrednoj ocjeni, investicijski kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, na 'BBB+', uz stabilne izglede, nakon završetka postupka prijema RH u eurozonu.


Naime, redovitu reviziju rejtinga Fitch je predvidio 28. studenoga, ali zbog važnosti potvrde ulaska Hrvatske u europodručje, ocijenili su da je riječ o situaciji sa znatnim materijalnim promjenama i stoga su odlučili izvanredno povećati rejting.

Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica konačne odluke Vijeća za ekonomske i finacijske poslove od 12. srpnja o prijmu Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine.

Fitch smatra da je prihvaćanje eura pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za financije kompanija i kućanstva. Dodatno, ta rejting agencija naglašava da je Hrvatska ispunila sve kriterije konvergencije (kriterije iz Maastrichta) i reforme iz ERM II u najkraćem mogućem roku.

Trenutačno prema Fitchu sedam članica EU-a ima niži rejting od hrvatskog, to su talija, Portugal, Grčka, Cipar, Mađarska, Bugarska i Rumunjska.

Još početkom svibnja Fitch je istaknuo da je Hrvatska u 'čekaonici za euro' ispunila sve kriterije strukturnih reformi i da ispunjava većinu kriterija konvergentnosti, uz izuzetak stabilnosti cijena, s obzirom na jačanje inflacije.

Obrazlažući podignuti rejting, u toj su agenciji istaknuli stabilan i miran prijenos vlasti, etablirana prava (građana) na sudjelovanje u političkom procesu, umjerene institucionalne kapacitete, poštovanje načela pravne države i umjerenu razinu korupcije.

Napominju ujedno da bi ga mogli sniziti bude li dug opće države kontinuirano rastao u srednjoročnoj perspektivi, primjerice zbog izrazitijeg i duljeg razdoblja pojačane državne potrošnje.

Poticaj za sniženje rejtinga moglo bi biti i pogoršanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili strukturni šokovi, koji bi rezultirali trendom slabijeg rasta.

Rejting bi pak mogao biti podignut bude li se dug opće države iskazan udjelom u BDP-u kontinuirano smanjivao prema razinama bližima medijanu u skupini, primjerice kontinuiranom konsolidacijom proračuna.

Pozitivnim bi smatrali i poboljšane izglede gospodarskog rasta u srednjoročnoj perspektivi, primjerice zahvaljujući provedbi strukturnih reformi ili ulaganjima koja bi predvodio EU jer bi to poduprlo približavanje Hrvatske zemljama s višim rejtingom u kategoriji BDP-a po stanovniku.

Agencija je izmijenila rejting Hrvatske u izvanrednom izvješću pozivajući se na znatnu promjenu kreditne sposobnosti izdavača zbog koje ne bilo primjereno čekati datum redovitog izvješća u studenom.


Plenković: To govori o jednoj konzistentnoj politici, koja Hrvatsku diže na višu razinu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jutros je na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav komentirao povećanje kreditnog rejtinga.

- To govori o jednoj konzistentnoj politici koja Hrvatsku u reputacijskom smislu kredibiliteta, rezultata reformi diže na višu razinu, dobro za državu, dobro za gospodarstvo, dobro za građane, poručio je. 

"Novo povećanje rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni"

Premijer Andrej Plenković danas je i na Twitteru objavio da je novo povećanje kreditnog rejtinga izravna posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi.

- U najnovijoj ocjeni agencije Fitch investicijski rejting Hrvatske podignut je za još jednu stepenicu, na BBB+, sa stabilnim izgledima za rast! Novo povećanje kreditnog rejtinga izravna je posljedica članstva u eurozoni, koja Hrvatskoj doosi veću sigurnost u krizi, stoji u poruci premijera Plenkovića na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!