Plenković: Da smo htjeli porez na nekretnine, naveli bismo to u programu

12.04.2023.

Zadnja izmjena 22:18

Autor: I.B./Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković odbacio je mogućnost uvođenja poreza na nekretnine poručivši kako bi HDZ taj porez naveo u izbornom programu da ga je mislio uvesti.

- Nije smisao registra kućanstava uvođenje poreza na nekretnine, da smo to htjeli uvesti - to bismo rekli u izbornom programu, to nije opcija, to je neki nesporazum, kazao je Plenković na upit Davorka Vidovića (Socijaldemokrati) o najavljenom registru stanova, a što je povezao s mogućem uvođenjem poreza na nekretnine.

Plenković je naglasio da je cilj imati modernu, digitaliziranu, povezanu javnu upravu, a registar obitelji, stanovništva i kućanstava je alat koji će dati realnu sliku o nama samima i omogućit da mjere da budu preciznije i pravednije nego su sada.

Daliji Orešković (Centar) koja je na primjeru Njemačke, gdje je bila na studijskom putovanju, govorila o parlamentarnom nadzoru vlade, Plenković je poručio Sretan put, Gute Reise, Auf Wiedersehen!.

- Ono što izgovarate je teška katastrofa, ne znam gdje se inspirirate, nikada niti jednog argumenta, dokaza, tu ste na političkoj sceni u jednom uskom krugu zastupnika koji su se sveli na bacanje blata i lijepljenje etiketa korupcije i lopovluka na HDZ i Vladu, kazao je Plenković na njezine tvrdne o korumpiranoj hrvatskoj Vladi, dominaciju jedne osobe i vladavini u vlastitu korist.

Plenković je ocijenio i kako je Orešković i loša pravnica te da je to pokazala kada je bila na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Hvalite se studijskim putovanjem, Vi jeste mladi, ali niste baš toliko mladi da idete na studijska putovanja, ići na studijska putovanja u zrelijoj dobi upućuje na velike praznine u znanju, a ako Vam se toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put, Gute Reise, Auf Wiedersehen, rekao je Plenković.

Filipović: Očekujemo od investitora čim prije pokretanje proizvodnje u Petrokemiji


Vezano za Peterokemiju, ministar gospodarstva Davor Filipović naveo je da je Vlada donijela odluku kojem se daje suglasnost da turska grupacija preuzme većinski udio Petrokemije te da su stvorene pretpostavke za daljnja ulaganja i proizvodnju. Očekujemo od novih investitora, koji su dobrodošli, čim prije pokretanje proizvodnje i u tome će imati našu punu podršku, poručio je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić odgovarajući Majdi Burić (HDZ) istaknuo je da će nam EU fondovi pomoći u razvoju i da dostignemo najrazvijenije članice EU. Kaže u plusu smo 10,5 milijardi kuna u odnosu na uplate u EU proračun te za svaki uplaćeni euro dobijemo 5 nazad, apsorpcija je na 80 posto, a do kraja godine planiraju se realizirati sva sredstva.

U dvije godine smo se dosta ubrzali te s 21. došli na 13. mjesto po isplaćenosti sredstava, BDP bi bio 5 posto manji da nema EU sredstava, preko 12 tisuća projekta realizirano je diljem Hrvatske, 70 posto svih javnih ulaganja u Hrvatsko čine europska fondovska sredstva, istaknuo je ministar.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da pacijenti u Međimurskoj županiji i diljem Hrvatske ne trebaju brinuti zbog prijenosa osnivačkih prava bolnica na državu i da to neće dovesti do ukidanja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja.

Orešković prozvala Plenkovića zbog izostanka suradnje s predsjednikom Republike


- Mi za razliku od vas znamo i ustavno i međunarodno pravo i procedure, a vi ne znate ni zakon o sprječavanju sukoba interesa", poručio je premijer Daliji Orešković koja mu je poručila da mu je jedini cilj bio "obezvrijediti Sabor kao instituciju, opoziciju, Ustav i predsjednika države".


Pitanje tko je i zašto u prosincu prošle godine glasao protiv obuke ukrajinskih vojnika dominiralo je u saborskoj raspravi o premijerovom izvješću o sastancima Europskog vijeća na kojima je rat u Ukrajini bio istaknuta tema.


Orešković je podsjetila da Ustav po pitanjima vanjske politike i vojske traži dogovor između predsjednika države i premijera, te ustvrdila da je premijer odgovoran što toga nije bilo.


- Čitava oporba vam je pokazala da želi taj dijalog. Predsjednik vlade, koji nije čisti egoist, trebao bi nešto o tome čuti, rekla je Orešković referirajući se na izostanak dijaloga predsjednika i premijera oko obuke ukrajinskih vojnika.


Reagirao je Hrvoje Zekanović rekavši da je Dalija Orešković "bila za Milanovića i Putina". Plenković ju je pak optužio da iznosi neistine jer je sve oko procedure bilo, istaknuo je, u skladu s Ustavom i zakonom.


Podsjetio je Orešković da ju je Milanović nazvao "narikačom", a ona ga sada brani, zaslijepljena mržnjom prema HDZ-u i prema Vladi.


I HDZ-ova Marija Jelkovac poručila je Orešković da nije znala protumačiti ni zakon o sprječavanju sukoba interesa, jer je većina njezinih odluka "pala na sudovima".


- A vezano uz vaš ego, pogledajte prvo sebe u ogledalo, nemojte drugima govoriti da su egoistični. Pogledajte sebe i svoj izričaj koji je pun mržnje, poručila je Jelkovac Daliji Orešković.


Pavić (HDZ): Oporba je bila na krivoj strani povijesti, Peović (RF): Vi ćete svoje 'za' dobro unovčiti


HDZ-ov Marko Pavić rekao je da saborski zastupnici, koji su bili protiv obuke ukrajinskih vojnika, nisu bili na pravoj strani povijesti i nisu poduprli Ukrajinu koja je bila i glavna tema sastanaka Europskog vijeća.


Replicirala mu je Katarina Peović (Radnička fronta) poručivši mu da je možda bio "na pravoj strani povijesti, ali to misli i dobro unovčiti". Dodala je da je na sastancima Europskog vijeća bilo govora o gospodarstvu EU te prozvala premijera da je odgovoran što Hrvatska ima "slugansku, kolonijalnu perspektivu na periferiji Europe s dvije brzine".


Suverenist Marijan Pavliček rekao je Paviću da "jedino zna kupovati parfeme novcem hrvatskih građana".


Njegov stranački kolega Marko Milanović Litre podsjetio je da su Hrvatski suverenisti prije dvije godine predložili deklaraciju o priznavanju Holodomora genocidom nad ukrajinskim narodom.


- Kako biste etiketirali osobu koja je na čelu države i tobože je veliki prijatelj jedne nacije, a ne želi priznati najveći zločin koji se dogodio u njezinoj povijesti?, upitao je Litre, na što ga je premijer podsjetio da nije dao svoj glas za obuku ukrajinskih vojnika.


- Budite jako oprezni jer mi jako dobro znamo tko što govori, čini, radi i iza čega stoji. Imali ste priliku dati potporu, a niste ni došli u Sabor, odgovorio mu je Plenković.


Hrvoje Zekanović primijetio je da se oporba stalno ima potrebu opravdavati što je glasala protiv obuke ukrajinskih vojnika.


- Je li bilo jednostavnije stisnuti tipkicu ili se opravdavati zauvijek?, upitao je Zekanović.


Troskot Plenkoviću: Politički uzor vam je Macron, zato ste kupili Rafale


Zvonimir Troskot (Most) rekao je Plenkoviću da mu je politički uzor francuski predsjednik Macron koji distancira Francusku od SAD-a te ga prozvao da je kupio avione Rafale samo radi vlastitog probitka u Francuskoj, na što mu je Plenković odvratio da pripada skupini čudnovatog jata ljudi koji misle da o njemu nešto znaju.


Podsjetio je da on i Macron pripadaju različitim političkim grupacijama te istaknuo da Most ne pripada ni jednoj europskoj političkoj grupaciji "jer ih nitko neće".


Plenković je rekao da su tema sjednica Europskog vijeća bile i ilegalne migracije te činjenica da prema nekim državama koje su visokog migracijskog rizika i BIH i Srbija imaju potpuno liberaliziran vizni režim.


- To znači da netko tko sleti na aerodrom u Beogradu ili Sarajevu kao turist, može ući u EU zelenom granicom pomoću krijumčara i iz legalnog turističkog dolaska postati ilegalni migrant. To je poruka koju smo poslali našim partnerima i to treba spriječiti, istaknuo je.


Podsjetio je da je Hrvatska od 1. siječnja u eurozoni i šengenskom prostoru te poručio da će koristi od toga i za građane i gospodarstvo "trajno biti pozitivni".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!