Plenković u Opatiji: Svi se "ušušurali" da nešto prilijepe HDZ-u

28.04.2023.

12:33

Autor: M.Š./HRT

Andrej Plenković u Opatiji

Andrej Plenković u Opatiji

Foto: HTV / HRT

Hrvatska zajednica županija slavi 20 godina postojanja, a na događaju u Opatiji bio je i premijer Andrej Plenković. Nakon svečanosti, dao je izjavu okupljenim medijima. 

- Iskrene čestitke svi županicama i županima. Važna je poruka suradnja između županija te između Hrvatske zajednice županija i Vlade. Višerazinsko upravljanje Hrvatskom te zajednička realizacija projekata diljem Hrvatske. Mislim da je svijest o ključnim razvojnim prioritetima itekako jasna i članovima Vlade i županima, istaknuo je premijer Plenković na početku obraćanja novinarima dodajući da se Hrvatska transformira.

- Činimo je kvalitetnijom u socijalnom, gospodarskom pogledu, u pogledu standarda građana. Ovo radimo u partnerstvu sa županijama, to su već i prijateljski odnosi, istaknuo je. 

Plenković: Poreznim rasterećenjima želimo povećati neto primanja građana


Ministar Marko Primorac najavio je porezna rasterećenja, a premijer se osvrnuo na moguće nove olakšice.

- Imali smo više krugova poreznih reformi, pokazali smo da nastojim maksimalno rasteretiti građane i gospodarstvo. Ministar će predstaviti novi paket, niz zakona koje ćemo donijeti tijekom jeseni, a što će omogućiti građanima da im se povećaju neto primanja. Traži se smjer da onima koji imaju manja primanja, da im se povećaju plaće. To se interno priprema, Vlada na tome radi, ističe premijer. 

Problemi u zdravstvu


Osvrnuo se i na nagomilane probleme u zdravstvu, a o čemu se podosta govorilo posljednjih dana. 

Vezano uz situaciju na Sv. Duhu, rekao je kako je to pitanje za Grad.

- To je pitanje za grad Zagreb, to je gradska bolnica, i za Možemo!, neka su oni očituju i odgovore na to pitanje. Mislim da to isto nije u redu, s obzirom na podatke koji su izneseni, rekao je. Od Ministarstva zdravstva očekuje, dodao je, da od ravnateljice bolnice zatraži izvješće i da se "te stvari što prije riješe i saniraju".

Govoreći o sisačkom slučaju, Plenković je rekao kako će "onaj koji je napravio to da dvije pacijentice završe u jednom krevetu sigurno za to odgovarati".

- Ne vidim da je to bila neka smislena politika ravnatelja ili nekog voditelja odjela ili službe, ne znam kako se to dogodilo, nije se smjelo dogoditi, dodao je.

- Ja mislim da su ova dva slučaja zaista iznimke, ja se nadam da su iznimke, rekao je te istaknuo ulaganja države u zdravstvo. Toliko je investicija u zdravstvo napravljeno u proteklo vrijeme da je to nevjerojatno, rekao je.

Izmjene Zakona o izbornim jedinicama


Osvrnuo se i na izmjene Zakona o izbornim jedinicama. 

- Zadani su okviri onime što je kazao Ustavni sud, doći će do modifikacija postojećeg sustava. Specifična težina svakog izabranog zastupnika imati iza sebe +-5%, mi se nadamo i nešto manje i jednak broj birača.

Parlamentarni izbori, odgovorio je na pitanje novinara, "sto posto" neće biti ove godine, ali nije konkretno odgovorio hoće li se možda parlamentarni i izbori za Europski parlament iduće godine održati zajedno, o čemu se spekulira u javnosti.

- Ne znam što se spominje, rekao je.

Pojavila se i priča da je sin bivšeg HDZ-ovog zastupnika Anđelka Mihalića, Filip, uvozio originalne COVID testove prodavao bolnicama, domovima zdravlja, Ravnateljstvu za robne zalihe te zaradio milijune.

Potom je, prema pisanju medija, lažirao u Turskoj proizvode i opet prodavao.

- Ne znam, ovdje je u Rijeci bio slučaj Sortirnice, SDP-ov član iz Međimurja, gdje je cijela SDP-ova struktura. Nisam čuo formulaciju "SDP-ov sin" ili "SDP-ova pročelnica". Pitajte nekoga tko o tome nešto zna, ja o tome ne znam ništa. Stalno ubacivanje da je uvijek netko baš uvijek HDZ-ov, a kada nije, onda je poduzetnik ili pročelnik. To već lagano doživljavam kao kompleks nakon ankete od 31%. Svi su se ušušurali da opet odmah nešto prilijepe nekome iz HDZ-a. To je dosta dobar podatak nakon sedam godina. To je prozirno i postaje smiješno, ističe premijer Plenković. 

Pregovori sa sindikatima


Govorio je i o pregovorima sa sindikatima, a koji se vode oko povećanja plaća.

- Ako je ijedna vlada napravila iskorake u socijalnom dijalogu s našim partnerima, prije svega sa sindikatima, pa i s poslodavcima onda smo to mi. Kada vidite koliko su rasle plaće u našem mandatu, koliko su povećavane osnovice, koliko su povećani koeficijenti, koliko je bilo granskih ugovora, dodataka. Prosječna plaća u Hrvatskoj u veljači je prošla 1100 eura. Ona je rasla 350 eura otkako smo mi preuzeli odgovornost za zemlju, poručuje Plenković.

Dodaje da se dižu koeficijenti, konkretno govoreći o vatrogascima, ističući da ne očekuje da će prosvjedovati.

- Mi smo Hrvatsku vatrogasnu zajednicu iz ranga udruge digli na Središnji državni ured, ogromna proračunska sredstva uložili, podijelili brojna interventna i manja vozila. Dižemo koeficijente. 

DORH i glavna državna odvjetnica


Novinari su ga pitali i radi li DORH i glavna državna odvjetnica dobro svoj posao, a premijer je kazao kako oni svoj posao rade sukladno zakonu te ocijenio "da je previše uzbuđenja u hrvatskoj oporbi" i ponovno naglasio da HDZ ne utječe na rad DORH-a i Uskoka.

- Mislim da mi ne moramo nešto posebno dokazivati o tome koliko insistiramo na neovisnosti pravosudnih tijela, osobito na neovisnom i nepristranom radu DORH-a i Uskoka. U konačnici - nije možda na meni da radim taj marketing - ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima nekakav upliv na rad DORH-a, ili ne daj bože da utječe na neke procese, rekao je.

Takve teze nazvao je smiješnima rekavši kako konkretni slučajevi, rad na "visokoprofilnim slučajevima", dokazuju da je DORH neovisan.

- Prema tome, oporba je valjda zatečena činjenicom da je HDZ za to da se održi sjednica odbora za pravosuđe na kojem bi državna odvjetnica pojasnila okolnosti ostavke bivše ravnateljica Uskoka, pa sad ne znaju što će, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!