Obljetnica Hrvatske zajednice županija

28.04.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Jelena Tomac/Dajana Kruneš/Dnevnik/M.Š./HRT

Obljetnica Hrvatske zajednice županija

Obljetnica Hrvatske zajednice županija

Foto: HTV / HRT

Hrvatska zajednica županija slavi 20 godina postojanja. Obilježavanje je počelo još jučer okupljanjem županica i župana u Gorskom kotaru, a nastavljeno je danas svečanim programom u Opatiji, gdje je bio i premijer Andrej Plenković. Istaknuta je važnost županija u upravljanju i razvoju zdravstva, lučke infrastrukture, školstva i drugih resora, a dodijeljene su i zahvalnice osnivačima zajednice, bivšim predsjednicima i stručnim suradnicima.

- Danas Hrvatska zajednica županija okuplja sve županije u RH. Bez obzira na različitost političkih stranka čiji su članovi župani i predsjednici županijskih skupština, Hrvatska zajednica županija funkcionira na načelu međusobnog uvažavanja i poštovanja, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Komadina je, odgovarajući na novinarsko pitanje što bi trebalo mijenjati u odnosu države i županija, rekao da županije nemaju izvorni prihod nego je to državni porez, porez na dohodak, koji je glavni izvor prihoda županijskih proračuna za sve djelatnosti. Mislim da bi trebalo promijeniti zakon da to bude prihod u koji se država ne miješa, jer se ne može planirati ako se svaki čas mijenjaju izvori prihoda. 

- Svi zajedno se trebamo izboriti jest da naše izvorne ovlasti prate izvorni prihodi. Vjerujem da će doći i vrijeme učešća u prihodima od PDV-a kao i direktnog zakonskog rješenja da porezni prihod naš izvorni prihod. A ne da je podjela između države, gradova, općina i županija, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina

S druge strane, zbog gospodarske aktivnosti, smatram da treba biti učešće u PDV-u u korist županija, jer ispadne da gdje je veća gospodarska aktivnost, od toga regionalne i lokalne samouprave nemaju ništa, nego je to isključivo prihod države. Smatram da to nije ravnopravan model, kazao je.

Premijer Andrej Plenković također se obratio okupljenima u Opatiji na obljetnici Hrvatske zajednice županija. Poručio je kako želi da ta zajednica i dalje bude pouzdan i ozbiljan partner, pun inicijativa, koji otvara konkretna pitanja i nudi rješenja.

Plenković je rekao da, iz uloge partnera i prijatelja županija, može reći da sjajno partnerstvo i sustavna suradnja, uspostavljena od kraja 2016. do danas, i brojni susreti diljem Hrvatske, govore o ispravno odabranom putu sinergije u višerazinskom upravljanju Hrvatskom.

Istaknuo je da je riječ o tri obljetnice - 30 godina ustrojstva lokalne i regionalne samouprave, 20 godina HZŽ-a i 10 godina članstva Hrvatske u EU.

Popriličan dio puta smo zajednički ostvarili, vodeći se temeljnim načelima suradnje u četiri polja sustavnom dijalogu, inzistiranju na funkcionalnoj decentralizaciji, doprinosu fiskalnoj decentralizaciji te brojnim projektima koji se zajednički realiziraju.

Plenković je naglasio da je temeljni cilj politike regionalnog razvoja pa i nacionalne razvojne strategije da se omogući svim krajevima Hrvatske da se, koliko je god moguće, ravnomjerno razvijaju.


Nema ministra koji nije upućen u razvojne prioritete svake hrvatske županije


Plenković je ocijenio je da je napravljena nova kvaliteta u komunikaciji, da nema ministra u Vladi koji nije posve upućen u razvojne prioritete svake hrvatske županije te da je time popunjena praznina koja je postojala.

Rekao je da je važno nakon tri godine krize napraviti snimku stanja. Imamo lanjski gospodarski rast od 6,3%, među prvih pet članica EU, sve tri svjetske agencije su nam od početka agresije na Ukrajinu podignule kreditni rejting, jučer su revidirane prognoze rast BDP-a za ovu godinu sa 0,7% na 2,2% BDP-a te je utvrđen proračunski suficit od 0,4% u 2022. Pri tom smo u vremenu Covida i energetske krize izašli s paketima od 6,8 milijarda eura za građane i gospodarstvo, kazao je.

Ostvarili smo sve svoje velike vanjskopolitičke strateške ciljeve, sada pregovaramo o članstvu u OECD-u, rekao je dodavši da još treba puno učiniti kako bi građani u svakom dijelu Hrvatske imali jednake šanse.

Plenković je naglasio i da podaci o turističkom prometu za prva četiri mjeseca nadilaze i prošlu i 2019. pa se očekuje da će ova turistička godina biti najbolja do sada.

Veliki dio trenutnih ovlasti sa središnje razine prenijet će se na razinu županija


Kroz mudro upravljanje pred nama je da riješimo još neka pitanja, rekao je premijer, izdvojivši kvalitetnije upravljanje državnom imovinom. Rekao je da će biti pripremljene izmjene zakona, koji će delegirati veliki dio trenutnih ovlasti sa središnje razine na razinu županija. Predložio je da se o tome razgovara na sljedećem sastanku sa županima.

Premijer je naglasio i pomoć Hrvatima izvan Hrvatske, spomenuvši projekt Hrvatske kuće u Subotici, potporu Hrvatima u BiH, sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

Predsjednik Vlade je nakon svečanosti izjavio kako je važna poruka suradnje između županija kao i između HZŽ i Vlade, višerazinsko upravljanje Hrvatskom. Hrvatsku transformiramo, činimo je kvalitetnijom u socijalnom i gospodarskom pogledu, u pogledu standarda života građana u partnerstvu sa županijama i mogu iskazati zadovoljstvo jer su ovo i prijateljski odnosi, puni svijesti o ravnomjernom razvoju Hrvatske, rekao je.  

Na svečanosti su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i drugi uzvanici.

Premijer na primopredaji ključeva stanarima POS-ovih stanova u Umagu


Također, predsjednik Vlade poslijepodne je bio na svečanosti primopredaje ključeva stanarima POS-ovih stanova u Umagu.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!