Plenković demantira da Vlada krši Ustav i optužuje za kukavštinu

24.11.2022.

14:49

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković demantirao je da Vlada krši Ustav nakon što je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM, a političarima koji se ne žele jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini predbacio je da nemaju hrabrosti.

- Ta misija nije jednotjedna ili dvotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći, primjerice, u Slunj ili će naši vojnici otići u neku drugu zemlju. To je misija koja će trajati neko vrijeme, rekao je Plenković novinarima u Omišlju, dodavši da je osnivanje misije bila zajednička odluka EU-a.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s Ustavom i da nije objašnjeno "po kojem ključu" je Ukrajina saveznica, što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.

- Vlada je pitala predsjednika je li suglasan. On nije odgovorio na pismo, nego se očitovao nekakvim priopćenjem, rekao je Plenković, dodavši da nam ni Kosovo ni Afganistan nisu saveznice u NATO-u, ali je Hrvatska vojska sudjelovala u misijama u tim zemljama.

- Sve su to misije koje su prošle kroz Hrvatski sabor. Ono što je sada na stvari jest bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka od toga da se izjasne gdje su vezano za tu temu koja je sigurnosna tema broj jedan u svijetu, broj jedan vanjskopolitička tema, rekao je Plenković.

Premijer poriče da Vlada krši Ustav za što je predsjednik optužuje.

- Ne radi se tu o kršenju ustava, radi se o igri skrivača istih onih koji nemaju hrabrosti reći za što se zauzimaju i gdje stoje, zaključio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!