Plenković: EK potvrdio očekivanu dvoznamenkastu stopu rasta

10.02.2022.

16:51

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Andrej Plenković, predsjednik Vlade

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Europska komisija današnjim je zimskim prognozama potvrdila očekivanja hrvatske Vlade da je gospodarski rast u 2021. godini dvoznamenkast, što znači da su postignuti rezultati daleko iznad početnih očekivanja, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

- Europska komisija potvrđuje kako je izgledno da ćemo u 2021. imati dvoznamenkasti gospodarski rast, rekao je Plenković.

Ocijenio je da su "rezultati daleko iznad inicijalnih očekivanja" te kako je jako dobro da se BDP vratio na pretpandemijsku razinu.

Najnovije, zimske procjene Europske komisije za većinu članica EU27 nešto su povoljnije od posljednjih procjena iz studenoga, kada je 2021. godina u pitanju, a malo nepovoljnije za 2022. godinu.

Procjena rasta za EU27 je s pet povećana na 5,3 posto za 2021. godinu, a za 2022. smanjena s 4,3 na četiri posto. Kod Hrvatske je procjena rasta BDP-a za 2021. povećana s 8,1 na 10,5, za 2022. smanjena je s 5,6 na 4,8 posto te za 2023. smanjena s 3,4 na tri posto.

Prema prognozama EK, Hrvatska bi s realnom stopom rasta BDP-a od 10,5 posto u 2021. bila drugo najbrže rastuće gospodarstvo u Uniji nakon Irske (za koju se očekuje rast od 13,7 posto) te bi imala dvostruko veću stopu rasta BDP-a od prosjeka EU-a, koji se procjenjuje na 5,3 posto u 2021. godini.

Prognozu EK Plenković je okarakterizirao kao "ohrabrenje"

- Vidjet ćemo objavu Državnog zavoda za statistiku krajem mjeseca, ali možemo očekivati najveći rast koji je Hrvatska uopće do sada imala, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo da je hrvatski oporavak u 2021. poduprt izvozom roba i usluga te da Hrvatska u 11 prošlogodišnjih mjeseci ima treći najbrži rast robnog izvoza u EU-u, nakon Grčke i Estonije.

Istaknuo je i dobru turističku sezonu i jačanje osobne potrošnje.

Za 2022. godinu očekuje "nastavak dinamičnog rasta" od 4,8 posto u 2022. godini, pod utjecajem povoljnog razvoja na tržištu rada, relativno blagih protuepidemijskih mjera te očekivanog rasta investicijske aktivnosti zbog rasta potražnje, ubrzanja obnove od potresa te implementacije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Bitnim smatra što su očekivane stope rasta BDP-a Hrvatske u sve tri promatrane godine iznad prosjeka rasta BDP-a EU-a.

- Kumulativno gledajući prognoze Europske komisije, u razdoblju 2021. - 2023. Hrvatska bi u te tri godine ostvarila drugu najveću realnu stopu rasta, od 19,3 posto, među državama EU-a, odmah nakon Irske s 25,4 posto, rekao je Plenković.

Za usporedbu, BDP na razini EU-a bi u tom razdoblju porastao 12,6 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!