Plenković: Hrvatska ima sve mehanizme da zaštiti svoje pilote

30.05.2022.

14:48

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Podizanje optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota za navodne zločine nad civilima u operaciji Oluja i dalje je jedno od aktualnih političkih pitanja. Evo što su o tome rekli predsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je ako su razgovarali s pilotima, te kako je on dao izjavu na sjednici Vlade da Hrvatska ima sve mehanizme da zaštiti svoje pilote.

- I naravno u odgovarajućem pravnom postupku, kako smo to i ranije radili i za zapovjednike u operaciji "Bljesak", poručio je Plenković. 

Medved podizanje optužnice neprihvatljiva provokacija

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota ocijenio neprihvatljivom provokacijom te ponovno pozvao Srbiju da dostavi informacije o nestalima u Domovinskom ratu.

U komentaru na podizanje optužnice u Srbiji protiv hrvatskih pilota, Medved je istaknuo da su hrvatski povijesni temelji jasni.

- Ne želimo se opterećivati oko kalkulacija ili provokacija s bilo koje strane, poručio je ministar na Jarunu nakon obilaska izložbe vojne opreme i naoružanja HV-a, u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske.

Ponovno je pozvao Srbiju da se suoči sa svojom prošlošću, s time da su pokrenuli agresiju na Hrvatsku i ostavili strahovite zločine te ih pozvao da daju informacije o sudbinama nestalih u Domovinskom ratu.

- Na to ih pozivamo i tu mogu dati svoj doprinos, a sve ostalo, u svjetlu ovih provokacija, za Hrvatsku je neprihvatljivo, poručio je Medved.

Odbio je komentirati izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o tome da se Hrvatska ne bi trebala junačiti izjavama da će odbaciti optužnice.

- To treba pitati njega, nemam namjeru biti tumač bilo koga, odgovorio je.

Pozvao je na poštivanje činjenica da je iza velikosrpske agresije u Hrvatskoj ostavljen kravi trag s više od 15.000 žrtava.

Podsjetio je i na presude Međunarodnog suda kojima je potvrđeno da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i oslobodilački te ocijenio da su takve provokacije Srbije vjerojatno posljedica njihovih unutarnjih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!