Šeks: Hrvatska bi trebala odbiti optužnice iz Srbije protiv svojih pilota

15:36 / 29.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Vladimir Šeks

Vladimir Šeks

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatska ne bi uopće trebala uzeti u ruke srbijanske optužnice protiv hrvatskih pilota, rekao je danas jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks uoči konferencije povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH. 

Šeks je rekao kako je Hrvatska 2011. godine donijela zakon o ništetnosti srbijanskog zakona kojim se Beograd proglasio mini Haagom i odlučio da ima jurisdikciju za sve ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

- S obzirom na taj zakon o ništetnosti hrvatsko pravosuđe i diplomacija ne bi uopće trebale uzeti u ruke te optužnice nego bi ih trebala jednostavno odbiti, smatra Šeks.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima u operaciji Oluja 1995. godine.

Tužitelji ih terete da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).


- Hrvatska će naći načina da zaštiti svoje građane od tog neosnovanog progona, ustvrdio je.


Šeks je istaknuo kako je na Hrvatsku izvršena oružana agresija Jugoslavenske narodne armije i Srbije, te da su stoga optužnice koje stižu iz Beograda kao da je Njemačka pokrenula postupak i sudila engleskim i američkim političarima zbog bombardiranja Dresdena u Drugom svjetskom ratu.


Ključnim za priznanje Hrvatske Šeks smatra pobjedu u Domovinskom ratu.


- Da smo izgubili, ne bi bili priznati. Ono što je ostvareno na bojnom polju to je bilo priznato i na onom diplomatskom, rekao je.


O prvotnom protivljenju međunarodne zajednice hrvatskoj neovisnosti Šeks je kazao kako je postojao strah od raspada Jugoslavije jer se zapad bojao i raspada Sovjetskog Saveza i svih mogućih posljedica raspada tadašnjeg međunarodnog poretka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!