Plenković: HV se izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu

28.05.2021.

14:00

Autor: Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / IMS

Premijer Andrej Plenković čestitao je u petak na sjednici Vlade svim braniteljima, vojnicima i policajcima Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), istaknuvši kako se HV nakon Domovinskog rata izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu.

Na današnji dan prije 30. godina ustrojena je Hrvatska vojska, kada je bila svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK "Zagreb" u Kranjčevićevoj i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.


- U protekla tri desetljeća, Hrvatska vojska, koja je iznikla iz naroda, stekla je ogromno iskustvo u Domovinskom ratu iz kojeg je izišla kao pobjednica, izgradila se u učinkovitu i modernu oružanu silu, koja je spremna odgovoriti svim zadaćama koje se pred nju postave, rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade.


Nakon uspostave mira, započela je uspješan proces mirnodopske transformacije, što je omogućilo da svega 11 godina nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, Hrvatska postane članica NATO-a, najsnažnijeg vojnog saveza u povijesti, dodao je.


Istaknuo je kako su hrvatski vojnici cijenjeni sudionici brojnih međunarodnih misija i operacija diljem svijeta u kojima sudjeluju naše Oružane snage, bilo u okviru Ujedinjenih naroda, Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.


Time pridonose međunarodnoj sigurnosti i miru, koji je preduvjet svakog razvoja i blagostanja, naveo je.


"U današnjem sve nestabilnijem svijetu, Hrvatska mora biti u stanju učinkovito zaštititi svoj teritorij i granice, nadzirati svoje nebo i more, osigurati svoju stabilnost, svoju energetsku neovisnost, a ako treba i obraniti teško stečenu slobodu", istaknuo je Plenković.


Dodao je kako su svjesni koliko je mir dragocjen te da Vlada ispunjava zacrtane prioritete obrambene i sigurnosne politike.


Tako je Vlada donijela novu Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, povećala je izdvajanja za obranu, ulaže u kvalitetu života hrvatskoga vojnika, u opremu i modernizaciju.


"U skladu s tim, a unatoč tome što je u proteklih 15 godina prije naše prve Vlade propušteno da se donesu odluke koje će dodatno ojačati hrvatsko ratno zrakoplovstvo, mi ćemo danas donijeti povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona najnovije generacije", poručio je Plenković.


Istaknuo je kako to rade s poštovanjem prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku.


Novim višenamjenskim borbenim avionom, kojim ćemo zamijeniti sadašnje MiG-ove čiji životni vijek istječe do 2024., očuvat ćemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i značajno ćemo ga osnažiti, istaknuo je.


Premijer se osvrnuo i na potpore očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom te je izrazio zadovoljstvo rezultatom koji su dosadašnje mjere polučile.


Također, podsjetio je da se u nedjelju, 30. svibnja, osim što se tada održava drugi krug lokalnih izbora, obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine.


Izabrani zastupnici Sabora u tom razdoblju donijeli su niz ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su Hrvatsku doveli do osamostaljenja, suverenosti i međunarodnog priznanja, dodao je.


"To je za sve one koji se sjećaju devedesetih godina bio dan kada se osjećala emocija hrvatskoga naroda, kada se Dan državnosti slavio tako da smo gradili poštovanje i respekt prema institucijama države i prema njenim simbolima i ključnim trenucima suvremene povijesti", poručio je Plenković.


Danas je Hrvatska dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga te demokratskog političkog, gospodarskog i sigurnosnog sustava, dodao je.


Također je poručio da će nas ostvarenje budućih strateških ciljeva, ulazak u eurozonu i schengenski prostor, dovesti u još tješnju integraciju čime ćemo ojačati svoju vrijednost i napredovati u svim aspektima života.


S obzirom na to da se u nedjelju održavaju izbori, odlučili su da se sutra navečer u HNK-u održi svečani koncert u povodu Dana državnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!