Hrvatska vojska vratila se u Kranjčevićevu

28.05.2021.

07:30

Autor: I.H./HRT

Trideseta obljetnica ustroja Hrvatske vojske

Trideseta obljetnica ustroja Hrvatske vojske

Foto: HRT / IMS

Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga RH, MORH-a i hrvatskih branitelja održano je danas na tom istom stadionu. U nazočnosti državnoga vrha postrojilo se više od 600 hrvatskih vojnika te pripadnika povijesnih postrojbi i MUP-a.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović naglasio je da se Zbor narodne garde (ZNG) na današnji dan prije 30 godina na istome mjestu okupio u "jednom proplamsaju nade, želje i straha" u borbi za hrvatsku državu. Prisjetio se i kako taj događaj nije izgledao kao ratna atmosfera, kao što to nisu bile ni riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i da su neki već tada bili na ratištu.

- Konačno u ovoj državi svoji smo na svome i razumijemo se bolje nego ikad. Zablude, greške i zločine svojih djedova trebamo polako početi zaboravljati, mi za njih nismo odgovorni. Ova hrvatska generacija zna bolje, i zahvaljujući ljudima kao što ste vi, i prije vas, ostvarili su bolje, poručio je Milanović. Istaknuo je kako je Hrvatska drugačija zemlja od drugih, jer put koji je prošla do neovisnosti nije prošla niti jedna sadašnja članica EU-a. Dodao je kako "nakon toliko godina treba konačno reći za zablude i greške svojih djedova za koje Hrvati ne trebaju i više neće odgovarati".

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je vojnicima njihov dan u ime svih saborskih zastupnika. Dodao je kako je HV prije 30 godina krenula praktički od nule te da je temeljem ljubavi, patriotizma, domoljublja, vjere i nade, onih koji su na istome mjestu predstavljali prve postrojbe ZNG-a ostvarila povijesne i veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu.

- Vi ste učili ili učite od najboljih, vi ste nasljednici hrvatskih heroja i junaka, na to budite ponosni. Hrvatska vojska bliska je i narodu, uvijek ste tu kada zatreba, kada se dogodi neka elementarna nepogoda, poplava, požar, potresi, uskočili ste i kada je započela epidemija covida-19. Uvijek ste tu i hrvatski narod to prepoznaje, može se osloniti na vas, poručio je Jandroković.

- Mnogi su prije 30 godina predviđali da će Hrvatska u svega nekoliko tjedana biti osvojena, ali ti nisu računali s odlučnošću hrvatskog naroda i hrabrosti hrvatskih branitelja čije je srce i ljubav za domovinom bilo jače od svakog oružja", naglasio je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je kako smo mir i slobodu nažalost platili najvećom cijenom, i to životima onih najhrabrijih i najzaslužnijih. 

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je vojnicima njihov dan, a posebno onima koji su na tome mjestu bili prisutni i prije 30 godina. Istaknuo je kako mnogi nisu dočekali trenutak da Hrvatsku vide kao slobodnu državu na cijelome svojem teritoriju. "Ovo je trenutak i prigoda kada se prisjećamo svih hrabrih branitelja te raznih civila koji su dali svoj život za stvaranje hrvatske države", naglasio je.    

Predsjednik Milanović uoči svečanosti položio je vijenac na spomen-ploču utemeljenja Zbora narodne garde te izvršio pregled svečanog postroja ratnih zastava, postrojbi pričuve, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, MUP-a i Hrvatske vojske. Prijavak mu je podnio zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković.

Nakon toga uslijedilo je ispaljivanje 30 počasnih plotuna s Medvedgrada te prelet triju borbenih aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,


Veliki koncert na Prisavlju

Preleti zrakoplova HRZ-a za 30. rođendan HV-a

Hrvatska kreće u modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Svečana akademija u zagrebačkom HNK

Plenković: HV se izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu

Medved: Hrvatska vojska izrasla u suvremenu oružanu silu

Jandroković : Pred nama izazovi koji pozivaju na zajedništvo

Banožić i Hranj čestitali Dan HV-a, Dan HKoV-a i 30 godina HV-a

Predsjednik Milanović odao počast poginulima

Odavanje počasti i u Hrvatskom saboru

Šerić čestitao pripadnicima HV-a

Polaganje vijenaca

Stigle čestitke

Milanović dodijelio odlikovanja

Prijenos postrojavanja na HRT-u

Kako je zamišljen program obilježavanja ove godine?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!