07:39 / 04.11.2019.

Autor: Studio 4/IMS/Hina/HRT

Plenković i Bandić zadovoljni održanim sastankom

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banskim dvorima sastali su se premijer i ministri sa zagrebačkim gradonačelnikom i njegovim suradnicima. Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada na osam važnih projekata..
U Banskim dvorima sastali su se premijer Andrej Plenković i ministri sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada na osam važnih projekata.

- Danas smo održali sastanak između relevantnih resora Vlade RH i predstavnika Grada Zagreba sa svim stručnim službama o nizu zajedničkih projekata vezanih za razvoj Grada. Konstatirali smo kako i projekti koji su već u fazi provedbe, a to je više od 1,3 milijarde kuna u suradnji različitih resora i Vlade, pridonose boljoj kvaliteti života Zagrepčanki i Zagrepčana i razvoju glavnoga grada, izvijestio je premijer nakon sastanka.

Današnje teme dotaknule su se prije svega onih koje se tiču boljeg prometnog povezivanja, rješavanja bolje poveznice između Grada i zračne luke, projekta Gredelj koji je također izrazito važan za razvoj grada, rekao je, dodavši kako su razgovarali i o nizu tema iz zdravstvenoga sustava, osobito daljnjem napretku u provedbi projekta dječje bolnice u Blatu, kao i pitanjima vezanima za Imunološki zavod.

- Razgovarali smo i o projektu Zagreb na Savi, gdje ključnu ulogu ima Ministarstvo zaštite okoliša zajedno sa svim ostalim relevantnim službama, osobito Hrvatskim vodama, agencijama, kao i HEP-om, rekao je Plenković koji je ranije napomenuo kako je Zagreb na Savi  projekt koji traje jako dugo, već više od 20 godina, i "koji ima svoje brojne aspekte te nije striktno vezan za GUP".

Rekao je i kako Vlada podupire projekte koji su dobri za Zagreb i Zagrepčane,  primjerice zagrebački Rotor koji vrijedi 330 milijuna kuna.

- Vjerujem da vi znate da je 280 milijuna kuna osigurala Vlada kroz europske fondove, dodatnih 50 milijuna kuna Vlada, i da Grad Zagreb zaokružuje tu konstrukciju s oko 10-ak milijuna kuna. To je ta sinergija koja Zagrepčanima pruža kvalitetniji život, napomenuo je prije sastanka s Bandićem, s kojim je razgovarao i o procesu usvajanja GUP-a za Grad Zagreb. 

- Gradonačelnikove suradnice su izvijestile o proceduri koja je obavljena do sada. U ovome trenutku riječ je isključivo o temi stručnoga karaktera koju sagledavaju sa svih aspekata usklađenosti sa zakonom i odgovarajućim planom u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja. Govorili smo i o nizu aspekata koji se odnose na financiranje Grada Zagreba, kontekst brojnih rasterećenja koje je ova Vlada poduzela i fiskalnoj poziciji grada u dugoročnom smislu. Najvažnija poruka je da je ovo bio jako koristan i konstruktivan sastanak, potreban između Vlade i Grada Zagreba te da ćemo u duhu naše dobre suradnje nastaviti na najbolji način rješavati sve projekte koji pridonose i razvoju Grada i razvoju RH, rekao je premijer Plenković nakon sastanka.

Na upit hoće li HDZ-ovi gradski zastupnici podržati GUP ako dobije zeleno svjetlo Ministarstva graditeljstva, Plenković je kazao kako treba pričekati stručnu analizu te da će se nakon toga donijeti odluka.

Zadovoljstvo sastankom izrazio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je kazao da je odnos Vlade i grada bio i ostao partnerski.

- Odgovornost i partnerstvo jest i ostat će kamen temeljac za naš daljnji rad , istaknuo je.

Na upit novinara postoji li veza između glasovanja o GUP-u  Zagreba i glasovanju o državnom proračunu Bandić je samo ponovio: "Odgovornost i partnerstvo".

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet zaključio je kako veliki projekti u Zagrebu ne mogu uspjeti bez partnerskog odnosa Vlade i grada.

Pogledajte izjave:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!