19:07 / 15.01.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plenković i Čović: Potrebna žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona

Sastanak Plenkovića i Čovića

Sastanak Plenkovića i Čovića

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković sastao se u subotu u Banskim dvorima s predsjedateljem Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ususret nastavka pregovora o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je.

Razgovarali su o pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, priopćio je Ured premijera.

- Potrebna je žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona, rekao je Čović, podsjetivši na uspješan Mostarski sporazum.

Konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj su funkcioniranja BiH, rekao je Čović prema priopćenju.

Smatra da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH.

- U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda, istaknuo je Čović.

Hrvatski premijer je istaknuo da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed.

- Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH te njezine suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju, rekao je Plenković.

- Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH, rekao je hrvatski premijer.

- Sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna je da bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed, istaknuo je Plenković.

- Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj, kazao je Plenković.

- Vlada RH nastavit će prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima, obećao je Plenković.

Čović je zahvalio hrvatskom premijeru na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje.

Nadalje, Čović je čestitao je Plenkoviću i cijelom hrvatskom narodu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koja se danas obilježava, dodaje se u tekstu priopćenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!