Plenković: I investicijski ciklus HEP-a pridonijet će rastu BDP-a

05.12.2018.

22:55

Autor: M.M./HRT/Hina

default error photo
Najbitnije je da je sjednica Vlade na Svetog Nikolu pa očekujemo puno darovam najavio je karlovački župan Damir Jelić.
Premijer Andrej Plenković Ozlju je sudjelovao na obilježavanju 110. godišnjice HE Ozalj i puštanja u probni rad agregata B u sklopu revitalizacije te elektrane.

Vlada u Karlovcu: Vrijednost ugovora i odluka - 2,582 mlrd. kn

Tom je prilikom čestitao HEP-u na još jednoj investiciji.  "Naš elektroenergetski sustav, ovaj puta u revitalizaciji ove 111 godina stare zagrebačke munjare. Ona ne samo da je spomenik kulture, s obzirom što je sve u nju ugrađeno proteklih godina i kako je okarakterizirana već i izvor energije iz jednog od najvažnijih resursa koje Hrvatska ima - vode. Izvori energije u Hrvatskoj iz hidroelektrana su broj 1, nakon toga termoelektrane, nakon toga izvori iz nuklearne elektrane, a potom ostali obnovljivi zvori energije poput vjetroelektrana ili solarna energija", naglasio je.

"Ono što mi je posebno drago je da HEP, kao jedna od naših najznačajnijih kompanija provodi jedan veliki investicijski ciklus od 3,6 milijardi kuna. Dosad je uloženo 1,4 milijarde kuna, a bit će još 2,2 milijarde kuna u sljedećih 10 godina. Ovo investiranje u hidrelektranu Ozalj od 60 milijuna kuna, produžit će joj vijek. Hrvatska želi nastaviti ovaj trend koji je sjajan ako ga gledamo na europskoj razini. Mi smo već sad ostvarili ciljeve iz obnovljivih izvora energije na razini Europske unije planirano 2030. Hrvatska već ima više od 28 posto, što je puno više nego prosvjek EU-a danas, prebacili smo davno ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu".

"Stoga mi je posebno drago da će ovaj investicijski ciklus pridonijeti rastu BDP-a. Rekli smo da u tom strateškom trokutu fiskalne konsolidacije strukturnih reformi investicije moramo stavljati naglasak upravo na ulaganja jer je upravo to pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja u RH. Hrvatska Vlada, a posebno aktivnosti koje provodi Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, radi na donošenju energetske strategije. Ta energetska strategija koja je sad u fazi tzv. zelene knjige pa će potom biti bijela knjiga, potom će biti izgrađena čitava energetska strategija koja se temelji na nekoliko ključnih elemenata. Prvo je da želimo da svi naši građani, cijela država, naše gospodarstvo ima sigurnu opskrbu energijom. To nam je temeljni cilj. Drugi je da cijela energetika u Hrvatskoj ide u korak s globalnim trendom, a to je borba protiv klimatskih trendova i zaštita okoliša. Treći je da nam izvori energije budu cijenovno dostupni. Četvrti je da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i kvalitetno funkcioniranje u smislu cijene naših kućanstava. Zbog toga će upravo na tih nekoliko elemenata biti i doprinos HEP-a svemu onome što radimo u energetskom sektoru, svemu onom što želimo ostvariti za bolju kvalitetu naših građana i u konačnici vidite koliko je energetskih projekata uvijek dio tema međunarodnih sastanaka i kontakata. Koliko će Hrvatska uspjeti diverzificirati pravce opskrbe energijom. Bez obzira o kojoj vrsti energije je riječ. S te strane mislim da smo na dobrom putu", poručio je premijer. 

Predsjednik Uprave HEP-a Frano Barbarić naglašava da su zamjena generatora B i revitalizacija HE Ozalj zahtjevan posao, jer je zgrada u kojoj se ta hidroelektrana nalazi  stara 110 godina i kulturno je dobro.

Barbarić ističe i razvojni smjer HEP-a u obnovljive izvore energije, što su započeli ove godine potpisivanjem ugovora o gradnji Sunčane elektrane Cres, a čime se šalje poruka svim potencijalnim investitorima da je moguće električnu energiju iz Sunca proizvoditi isplativo, prema komercijalnim uvjetima, bez ugovorenih poticaja.

Za iduću je godinu najavio pokretanje projekta sunčane elektrane Vis, napominjući kako će u 2019. godini HEP u sunčane elektrane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!