Plenković i Milanović o reakciji Srbije: Tesla je baština čovječanstva

16:44 / 23.07.2021.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: Vijesti / HRT

Nakon što je objavljeno da je jedan od izabranih motiva na hrvatskim kovanicama lik Nikole Tesle, oštre reakcije iz Srbije. Narodna banka Srbije smatra da je to prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda. Reagirao je i naš državni vrh.

- Narodna banka Srbije, ako je to točno, vidio sam samo naslov, da imaju neke rezerve - mogu imati rezerve, mogu imati svoj stav, ali nemaju nikakav utjecaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, rodio se, dakle, na području Republike Hrvatske, rekao je Plenković.


- Mi nikoga nikome ne uzimamo, nego smatramo da je Nikola Tesla, bez obzira na to što je on u smislu svoje nacionalnosti Srbin - dapače, to je još jedna velika gesta Hrvatske i ja to vidim samo kao plus, dodao je.

- Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Evo, tu smo negdje, rekao je Milanović, koji je danas posjetio Oklaj.


- Svojatati Teslu... Možda to nije pošteno ni od strane Hrvatske, od Srbije još manje. Možda je to mogao biti Ruđer Bošković, možda je to mogao biti Faust Vrančić, tu iz Šibenika. Tesla je Amerikanac. On je rođen u Hrvatskoj, toliko su ga ozbiljno shvaćali u Hrvatskoj, pa i u Beču, da je pobjegao u Ameriku. On je kulturna, znanstvena i misaona, kognitivna baština čovječanstva, dodao je predsjednik.

Milošević: Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević poručio je u petak na svom Facebooku da je ponosan što su građani izabrali da na hrvatskim eurokovanicama bude Nikola Tesla, dodavši da su mu time na neki način vratili dug za vremena kada je bio nepravedno prešućivan i izopćen.


Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, a sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu, napisao je Milošević, dodajući da apsolutno podržava tu odluku.


Podsjetio je da je Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu utvrdila konačni prijedlog motiva budućih hrvatskih eurokovanica, koje će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada.


Prijedlog je da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Te su simbole, dodao je Milošević, predložili stručnjaci, osim Tesle, kojega su odabrali građani. 

Smatra da je takav izbor građana zapravo odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te, na neki način, vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen.


Sjetimo se da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić, napomenuo je.


Tesla je za svog života bio točka okupljanja, simbol spajanja, poručio je Milošević, pa neka tako ostane i u budućnosti.


Podsjetio je kako je prema Teslinim uputama 1895. godine izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju na Skradinskom buku na rijeci Krki, prva takva u Europi i druga na svijetu.


Nudio je svoje savjete i gradskim ocima Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije, dodao je Milošević.


Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Europe i svijeta, baštinimo Nikolu Teslu, naglašava Milošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!