10:03 / 23.06.2020.

Autor: HRT

Plenković: Izbori će biti 5. srpnja

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković komentirao je u Bakru svoje jučerašnje testiranje na novi koronavirus, koje se pokazalo negativnim.
Dok se u tiskari Narodnih novina u Zagrebu tiskaju glasački listići za parlamentarne izbore 5. srpnja, zbog razbuktavanja zaraze sve se više postavlja pitanje - je li ugroženo njihovo održavanje. Neke su stranke već prekinule sve predizborne aktivnosti, a neke će ih imati manje nego što su planirale. Na pitanje novinara premijer Andrej Plenković koji je danas bio u Bakru rekao je da termin izbora ostaje isti.

- Nije mi jasno kako se uopće može dovoditi u pitanje održavanje izbora. Izbori će biti 5. srpnja, za to je između ostaloga nadležan DIP. Nikakvi spinovi i uglavnom oporbene teze o nesigurnosti ne stoje, rekao je.

- Hrvatska danas, bez obzira na ovih dvadesetak ili vidjet ćemo danas koliko će biti novih slučajeva, i dalje je među tri europske zemlje koje imaju najmanji broj aktivnih slučajeva Covida na milijun stanovnika. I to je poruka Hrvatske kao sigurne zemlje, kazao je.

Komentirao je i svoje jučerašnje testiranje na novi koronavirus, koje se pokazalo negativnim.

- Ja sad imam puno iskustva u posjećivanju svih dijelova Hrvatske. Znam što radim i kako se ponašam. Ne dovodim sebe ni druge u opasnost, koji su sa mnom u kontaktu, rekao je.

Nije bio nervozan tijekom testiranja, ovo mu je - kaže - već treće po redu.

- Što se mene tiče, mogu se testirati svaki dan, ali mislim da to nije nužno, rekao je.I predsjednik Zoran Milanović komentirao je jučer, podsjetimo, da su izbori u Hrvatskoj 5. srpnja.

- Ja sam raspisao izbore za taj datum. Ne znam kako se to mijenja u demokratskoj državi. Iskreno govoreći o tome uopće nisam razmišljao i neću sad govoriti da sam sugerirao ili ukazivao na to da možda ovo nije bio najbolji termin za raspuštanje sabora. Sad kad je raspušten sad moramo ići na izbore, rekao je.Slaven Hojski, glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) rekao je da su trenutno u razgovorima s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

- Sve upute bit će dane negdje sredinom idućeg tjedna, oko 1. srpnja, tek par dana prije izbora. Krajnji cilj je da ih donesemo u kompletu, i za biračke odbore u RH, i za biračke odbore u inozemstvu. Naravno, da bude jasna i precizna uputa i za naše birače. Ono što bih želio naglasiti, nemojte očekivati od Državnog izbornog povjerenstva da svaki dan komentira zdravstvenu situaciju u RH, nego ćemo mi jednom uputom 1. srpnja dati konkretnu uputu svima kako se ponašati taj dan, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!