Plenković koalicijskim partnerima predstavlja poreznu reformu i izmjene izbornog zakona

23.05.2023.

17:02

Autor: T.V./HRT

Plenković koalicijskim partnerima predstavlja poreznu reformu i izmjene izbornog zakona

Plenković koalicijskim partnerima predstavlja poreznu reformu i izmjene izbornog zakona

Foto: HTV / HRT

U Banskim je dvorima u tijeku sastanak na kojem predsjednik Vlade Andrej Plenković koalicijske partnere upoznaje s poreznom reformom i izmjenama izbornog zakona. 

Prethodno je premijer Plenković o tome govorio i u Gospiću, gdje je bio gost u povodu Dana Ličko-senjske županije. Istaknuo je da će još biti vremena za komentare i rasprave o izbornom sustavu.

O izmjenama izbornog zakona


Premijer je rekao da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice. Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima.

Kazao je kako je oporba u posljednje dvije godine imala devet prijedloga različitih promjena izbornog sustava, ali nijednom nisu pitali HDZ za mišljenje.

- Ustavni sud je rekao što je rekao, mi smo kao Vlada koja je nadležna da predlaže zakone promislili o ovome, predstavit ćemo našim partnerima, uputiti u proceduru i svi će imati pravo reći je li im nešto dobro ili nije, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

O poreznoj reformi


Premijer je rekao kako oporba komentira, iako još nije predstavljen ukupni paket porezne reforme, koja će danas poslijepodne biti predstavljena koalicijskim partnerima, a sutra javnosti.

- Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali neće jer nemamo na kraju kontrolu cijena, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće plaće.

- Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima sto posto prihoda više, naveo je. Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!