12:11 / 12.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Plenković o HNB-u: Komentirat ću kada dobijem cjelovitu informaciju

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je "stvar kompleksna" te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju.

Plenković, koji boravi u radnom posjetu Novskoj, rekao da je jučer nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a.

- Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovom nastupu na Dnevniku, napomenuo je predsjednik Vlade.

Plenković je izvijestio da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a da bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju.

- Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati, ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi, rekao je Plenković, dodajući da će također vjerojatno i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, sukladno svojim zakonskim ovlastima, provjeriti i analizirati tu temu.

- Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo, zaključio je Plenković.

Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom Hanfe.

- Ovo su stvari koje u biti nemaju ikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati, izjavio je predsjednik Vlade.

Dodao je da je stvar kompleksna i da je detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija.

- Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati, rekao je Plenković i nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!