Plenković: Kovačević očito nije sam, oporba mu asistira

06.10.2022.

14:49

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković odbacio je tvrdnje bivšeg šefa Janafa i USKOK-ova optuženika Dragana Kovačevića da je na sastanku u Vladi sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

- Tu je sve jasno - niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio - a takve nebuloze smo gledali nekidan u medijima - da se zatvara sisačka rafinerija, rekao je premijer u izjavi novinarima u Pragu. 

Na sastanku u Vladi, dodao je, tadašnji resorni ministar Tomislav Ćorić te Kovačević informirali su ga o memorandumu o izvozu nafte, a istaknuo je i da je Kovačević, dok je bio na čelu Janafa, sam pohvalio taj memorandum.

- Oni su došli nama izložiti tu temu, a kasnije su se Janaf i Ina dogovorili o memorandumu, rekao je premijer.

Kovačević je izjavio danas na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Hrvatskom saboru da je na sastanku u Vladi 2018. premijer Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio. Plenković je u izjavi naglasio da je taj memorandum komercijalni ugovor Janafa i Ine, da je jedna kompanija zaradila, a druga smanjila gubitke.

- Poslovne odluke o tome hoće li sisačka rafinerija raditi ili ne, ili se transformirati, odluke su Ine kao kompanije, rekao je. Istaknuo je pritom i ogroman investicijski ciklus u rafineriju u Rijeci koji će dignuti kapacitete proizvodnje prerade nafte u Rijeci tako da će ta nafta biti dovoljna ne samo za Hrvatsku nego i za okolne zemlje.

Kovačevićevo pozivanje pred Antikorupcijsko vijeće Plenković je opisao kao očaj, jad, čemer te hvatanje za nekakvu slamku.

- Ovaj očaj, jad, čemer - kako bi to čovjek nazvao, hvatanje za nekakvu slamku - da se dovodi USKOK-ova optuženika, koji očito tamo dolazi s pažljivo pripremljenom političkom agendom da spašava sebe zbog lopovluka u JANAF-u, izvlačenje novca i pokuša u eter baciti neke teme o nekakvom sastanku, nekakvim nalozima, nekakvoj politici koja bi trebala utjecati nasuprot strateškim i nacionalnim interesima - to je, iskreno, sve skupa smiješno. Puno govori o njemu, onima koji ga okružuju, koji rade s njim. On u svemu tome nije sam. To je više nego očito. Oporba mu u tome asistira, izjavio je, među ostalim, premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!