Plenković: Milanović je na Pupovcu nacrtao metu

30.03.2021.

12:21

Autor: V.G./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković komentirao je posljednje objave predsjednika Zorana Milanovića poručivši da su one talog društvenih mreža.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović ponovno se oglasio se na društvenim mrežama te poručio da će premijer morati položiti račune kad dođe u Bruxelles.

- Milanović nastavlja s tom salvom uvreda, ovo su čak prijetnje za političku korupciju, za razbojništvo, za zločinačku organizaciju. On je izašao iz okvira normalnog ponašanja predsjednika Republike, nije to nikakav stil, nije to nikakav bezobrazluk kako banalizira nasljednik na čelu SDP-a Grbin. On je iz ne znam kojih razloga krenuo u ovo sve. On je teško pravno poražen u krivoj proceduri koju je ničim izazvan započeo predlaganjem predsjednice Vrhovnog suda. Politički je ponižen, ukoliko nastavi i u Saboru će biti politički ponižen i poražen. Nije mi jasno što radi, rekao je premijer.

- Ono što radi je zastrašujuće i frapantno, objasnit ću sada za njegovog usplahirenog glasnogovornika, kada sam rekao talog društvenih mreža, vidim da to ni on ni ovi jataci iz Mosta ne razumiju, za mene je to mržnja koja se razvija i truje društvo. Milanovićeve objave su talog društvenih mreža, ono što on piše je govor mržnje. Bit ću eksplicitan. On je zacrtao metu na Pupovca, što je Pupovac jutros u radijskoj emisiji potvrdio. To je sramotno. Ovo što proživljavamo nije stil, nije bezobrazluk, nije drskost, to je katastrofa i sramota za njega. Očekujem od SDP-a, pozivam Klisovića i Miljenića da kažu slažu li se s crtanjem mete predsjedniku SDSS-a od strane predsjednika Republike. Mislimo li se probuditi od onoga što on radi ili ćemo reći 'on je takav'? To tako ne ide što se mene tiče, može on lupati što hoće, ali naići će na oštre odgovore svih nas koji imamo zdrav razum, rekao je Plenković.

Upitan je li Milanović nacrtao metu na Pupovca kao lidera Srba u Hrvatskoj, Plenković je odgovorio:

- A što je drugo rekao gospodin Pupovac? Što biste vi mislili ako netko napiše da će srpski narod u Hrvatskoj procvasti kad se riješi Pupovca. Kad se talog, mulj krene drmati, onda to sve ide u zrak, a to radi Milanović, rekao je Plenković potvrđujući da je riječ o govoru mržnje.

- Što bi ga trebali opravdavati? Postali smo previše tolerantni, gledajte i čitajte tko što piše i govori i definirajte jasno tko je tko. To je preporuka svima, radi zdravlja društva, medija i ozračja, dodao je.


Predsjednik Milanović je u sinoćnjoj objavi rekao da je Plenković prvo govorio o opozivu predsjednika, a potom "pobjegao kao herojski zec i sakrio se iza Mosta".

- Ja sam rekao da se, ako se političko divljaštvo nastavi, o tome može razgovarati. Cijelu temu je u nedjelju pokrenuo Šeks samoinicijativno, nikakve rasprave nije bilo, niti opoziva može biti tako da se on lovi za to. Bilo bi mu bolje da gospođi Đurđević kaže tko je bio njegov prvi izbor za čelnu osobu Vrhovnog suda prije nego joj priušti ovo što joj kani priuštiti na natječaju. Imam dojam da ona ne zna, a ja znam, rekao je Plenković dodajući da ne zna  je li ta osoba odbila Milanovića.

Optužnica za Agrokor i prodaja Leda

Komentirao je i optužnicu vezanu uz Agrokor te kazao da je podizanje optužnice pitanje za DORH.

- Prvo da komentiram transakciju vezanu uz Ledo, mislim da je to pozitivan impuls za hrvatski brend i njegovo jače pozicioniranje na europskom i globalnom tržištu. Reagirali smo pravovremeno, održali kompaniju, dobavljače, kompanija funkcionira i ovo je put ka funkcioniranju kompanije na tržišnim osnovama - kazao je premijer.

- Neće te kompanije nigdje otići, ostat će tu. Bilo bi dobro da se, kada se o tome razgovara, ipak kažu činjenice. Činjenice da je vlasnička struktura Fortenove danas ogledalo vjerovnika čiji bivši vlasnik nije bio u stanju isplaćivati svoje kredite. Nije Vlada ta koja je utjecala na vlasničku strukturu kompanije danas nego onaj tko se zaduživao prije i nije mogao servisirati te obveze, kazao je komentirajući Agrokor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!