12:32 / 14.12.2020.

Autor: HRT

Plenković: Moguća nova ograničenja, Božić neće biti kao raniji, izbjegavajte okupljanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rasprava oko proglašenja isključivog gospodrskog pojasa planirana je za četvrtak, kazao je premijer.
Premijer Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade, koju vodi iz izolacije, da je epidemiološka situacija u vezi s koronavirusom i dalje nepovoljna te da ovaj Božić neće biti kao raniji. Pozvao je na izbjegavanje okupljanja.

-
Imali smo više od 5% porasta u odnosu na prethodni tjedan. Dakle, još uvijek je to nažalost rast. Sličan je broj preminulih osoba. S time ne možemo biti zadovoljni, važno je da se uz ukupno pridržavanje sadašnjih mjera koje je propisao stožer, pokušamo napraviti dodatne napore. Jasno je ako ne uspijemo smanjiti sadašnje visoke brojke, da će se sadašnje mjere koje su na snazi do 21. prosinca morati produljiti. Ako i dalje u ovih tjedan dana koja su pred nama ne vidimo promjene trenda, moguća su i dodatna ograničenja o kojima sada raspravlja Stožer, izjavio je premijer Andrej Plenković

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje:


Na građane je još jednom apelirao da budu svjesni zahtjevnih okolnosti jer su mjere koje donose Stožer i Vlade jedan dio priče, a drugi dio priče su osobna odgovornost, izbjegavanje osobnih kontakata i pridržavanje svih mjera, a najvažnije i najbitnije je smanjivanje druženja.

- Jasno je nažalost da ovaj Božić neće biti kao dosadašnji, što je u svakom slučaju izvjesno. Stoga apeliram na sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja i druženja, jer se širenje zaraze u krugu obitelji najlakše događa a onda možemo ugroziti zdravlje onih koji su najugroženiji, istaknuo je.

Beroš: Veći kapacitet za oboljele od Covid-19

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je Ministarstvo zdravstva uputilo KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti za povećanjem smještajnih kapaciteta za oboljele od covida.

- S obzirom na razvoj aktualne epidemiološke situacije Ministarstvo zdravstva uputilo je KBC-u Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti vezanu za aktivaciju funkcioniranja bolničkog sustava po posebnom prilagođenom režimu sa svrhom osiguranja maksimalnih posteljnih kapaciteta. U dogovoru s Ministarstvom zdravstva KBC Zagreb, KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb povećavaju kapacitete za smještaj covid-19 pozitivnih bolesnika za što se osigurava dodatni kadar i oprema, rekao je Beroš na sjednici vlade.

Dodao je kako se i dalje provode aktivnosti raspoređivanja zdravstvenih radnika i preraspodjela medicinsko-tehničke opreme, pritom posebno istaknuvši upućivanje liječnika i sestara u Opću bolnicu Varaždin i Županijsku bolnicu Čakovec.

Na samom početku sjednice premijer je istaknuo da su dvije teme posebno bitne kojima se želi posvetiti pozornost, a to su odluka za koju Vlada želi da donese Hrvatski sabor a tiče se prihodne strane proračuna Europske unije i proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

➡️ Ribari podupiru gospodarski pojas 
➡️
Oporba: Kasni se s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa 

- Bit ćemo među prvim državama nakon postignutog dogovora na Europskom vijeću koja će kroz Sabor usvojiti ovu odluku. To će biti prigoda da ministar Zdravko Marić u srijedu predstavi javnosti kako se financira EU,  koliko Hrvatska dobiva od EU u odnosu na uplate, dinamiku idućih uplata i slično, kazao je premijer Plenković. 

Grlić Radman: Hrvatska i Italija proglasit će IGP u siječnju 2021. godine   

Druga tema je izvješće o procesu usuglašavanja oko proglašenja isključivog gospodrskog pojasa (IGP), a ta rasprava je planirana za četvrtak. Na sjednici je usvojeno izvješće u vezi s isključivim gospodarskim pojasom, a o tome će više biti riječi u 15 sati na briefingu za medije. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je u razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegom postignuto razumijevanje da će Hrvatska i Italija proglasiti IGP nakon trilateralnog susreta u siječnju iduće godine. Grlić Radman je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o jačanju suradnje na području Jadrana, s ciljem njegove ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom.

Premijer je istaknuo da će uputiti pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zamolbom za izvanredno zasjedanje, preostala tri dana ovoga tjedna, nakon ustavnog roka od 15. prosinca. "Imali smo jako puno točaka, od 1. studenog, pa nadalje. Hrvatski sabor je raspravljao i glasat će o svih pet inicijativa oporbe koje je oporba u proteklih pet mjeseci stavila na dnevni red", dodaje. 

Kazao je i kako želi otkloniti tezu da se rasprave o Vladi u Hrvatskom saboru stavljaju u kasne večernje sate. Dodao je pritom da dosad nije bilo toliko inicijativa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!