Plenković na obilježavanju 200. godišnjice tvornice Maraska

00:01 / 22.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Premijer Plenković na obilježavanju 200. godišnjice tvornice Maraska

Premijer Plenković na obilježavanju 200. godišnjice tvornice Maraska

Foto: Twitter / @AndrejPlenkovic

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u Zadru u pratnji novoga vlasnika Maraske, hercegovačkoga poduzetnika Svjetlana Stanića, pogon u Gaženici te se uvjerio u potencijale te najpoznatije zadarske tvrtke.

Domaćini su premijera upoznali s pogonom alkoholnih pića, u čijim se velikim bačvama pohranjuje ekstrakt maraške i oraha, a osim Maraschinom, u Maraski se ponose i da su jedna od rijetkih tvrtki koja orahovac proizvodi na stari način, od ploda zelenog oraha.

- Zadovoljan sam što vidim da se višestoljetna tradicija očuvala i što će se proizvodnja odvijati u budućnosti. Vjerujem da će se proizvodnjom ključnih brendova ovi tradicionalni proizvodi pozicionirati na domaćem i inozemnim tržištima, rekao je Plenković.

Nakon obilaska tvornice, u klubu Arsenal priređena je gala večera kojom je Maraska obilježila 200. obljetnicu postojanja tvornice i industrijske proizvodnje Maraschina, poznatog likera od višnje maraške.

Čestitajući upravi Stanić Grupe, koja je nedavno kupila Marasku, obljetnicu tvornice alkoholnih pića i sokova, Plenković je kazao kako je to izvrstan potez za brendiranje Zadra i Hrvatske, za doprinos ulaganjima iz BiH u Hrvatsku i Hrvatske u BiH i čini se jedan sjajan signal za nova ulaganja koja će unaprijediti proizvodnju.

- U ime Vlade pozdravljam ovo ulaganje u Zadar, koji je imao sjajnu turističku sezonu, koji se brzo oporavlja nakon covid krize. Drago nam je da su mjere za očuvanje radnih mjesta doprinijele i očuvanju zaposlenih u Maraski u razdoblju koje je iza nas. To pokazuje da smo povlačili ispravne i brze poteze. Uvjeren sam da će sva ona ulaganja koja ćemo zajednički diljem Hrvatske imati i ovdje u Zadarskoj županiji omogućiti i kvalitetniji život i bolji razvoj gospodarstva, poručio je.

Dodao je i kako vjeruje da će Maraska nastaviti s dobrim poslovanjem i, naravno, s proizvodnjom za domaća i inozemna tržišta jer će tako pridonijeti brendiranju Zadra i Zadarske županije.

Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske. Stanić Beverages novi je vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponije. Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!