Maraska ima novog vlasnika, ali Maraschino ostaje onaj stari

21.09.2021.

20:00

Autor: Melita Šare/Dnevnik/IMS/HRT

Maraschino

Maraschino

Foto: Dnevnik / HTV

Puno njih je pokušavalo proizvesti proslavljeni Maraschino, ali čini se da višnji maraški ipak nekako najviše odgovara zadarsko zaleđe. Ta stoljećima glavna Maraskina uzdanica, recepturu ne mijenja. Nema praktički zadarske obitelji u kojoj netko nije ondje radio, kao niti zadarskog doma koji gostu neće ponuditi čašicu Maraschina. Stoga se od novih vlasnika puno očekuje.

Berba kao krv crvenog ploda, kojemu najviše odgovaraju upravo Ravni kotari, završila je početkom ljeta. Sada je višnja maraška u ovim bazenima na preradi, plod se prožima alkoholom. Receptura se ne otkriva nikomu, kaže Tomislav Piasevoli, voditelj pogona jakih pića Maraske.

Otprilike šest mjeseci nakon berbe počne se točiti Maraschino, slavni zadarski liker. U 16 . stoljeću počeli su ga proizvoditi dominikanci, a posljednjih 200 godina radi se industrijski. Direktor proizvodnje zadarske Maraske Ivan Štefanić tvrdi da se višnja maraška može saditi i na drugim područjima, ali da nitko ne može postići kvalitetu maraške iz zadarskog zaleđa.

Maraschino i na Titanicu

Jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvoda, pili su i kraljica Viktorija, Charles Baudleair, Honoré de Balzac, Charlie Chaplin. Malo je onih koji znaju da je Marashino uvršten i u protokol Svete Stolice, a engleski kralj George 4. čak je slao flotu u Hrvatsku po zadarski Maraschino. Pili su ga i posljednji ruski car Nikolaj te Kazanova. Čak i na potonulom Titanicu pronađene su velike količine ovog zadarskog likera.

Novi vlasnik, stari Maraschino

Tijekom tranzicije Maraska je mijenjala vlasnike. Od nedavno je novi vlasnik tvornice - Stanić grupa tj . Stanić Beverages, poznati proizvođač sokova. Planovi za budućnost su veliki, ali Maraschino ostaje isti, naglašava Ivan Štefanić. Zadržava se stari način proizvodnje, ne žele se toliko modernizirati, dodaje.

Tradicija i naslijeđe, a sada i novi vlasnik trebali bi vratiti stari sjaj staroj zadarskoj dami koju je na majici nosio i slavni Krešimir Ćosić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!