Plenković najavio nastavak radova na Podravskom ipsilonu

07.06.2023.

12:33

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Nastavljaju se ulaganja u cestovnu infrastrukturu, pa tako i na Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici - potvrdio je premijer Plenković na svečanoj sjednici povodom 30-te obljetnice Bjelovarsko-bilogorske županije. Usto, zahvaljujući Vladi, ubrzano se oprema nova bjelovarska nova bolnica.
Za to su se stekli uvjeti jer su Hrvatske ceste i izvođači radovi postigli dogovor po pitanju cijena. Radovi bi se trebali nastaviti najkasnije do kraja ovog mjeseca, rekao je Plenković na svečanoj sjednici povodom 30. obljetnice Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Točno smo identificirali koje sve projekte trebamo realizirati da dignemo cestovnu infrastrukturu kako bi bila ujednačena u čitavoj Hrvatskoj. Hrvatska je danas ekonomski solidna i snažna te se može nositi s tim investicijama. Vjerujem da će u idućih sedam godina malo toga ostati neriješeno što se tiče autocesta i brzih cesta, naglasio je premijer.

Spomenuo je pritom izgradnju autoceste Ploče Dubrovnik, dovršetak Istarskog ipsilona, dionice od Zagreba do Siska te pravce u Hrvatskom zagorju i na sjeveru Hrvatske.

Čestitao je županu Marku Marušiću na odgovornom upravljanju financijama koje je dovelo do toga da Bjelovarsko-bilogorska županija smanji zaduženost za 40 na 10 posto.

Premijer je naveo i da se u Grubišnom Polju gradi drugo podzemno skladište plina u Hrvatskoj, što je ogromna investicija koja će osigurati dodatnu energetsku sigurnost, ali i razvoj toga grada, županije i čitave države.

Kazao je i da je dovršetak izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru planiran do kraja godine, te da će biti najveći u Hrvatskoj, a naveo je i da je Gradu Bjelovaru i susjednim općinama putem ITU mehanizma vlada osigurala 22 milijuna eura za vlastite projekte.

Posebno se osvrnuo na fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

- Samo onaj tko se ne razumije u brojeve može izjaviti da središnja vlast igra neiskrenu igru s jedinicama lokalne samouprave. Vlada, odnosno parlamentarna većina omogućila je da Bjelovarsko-bilogorska županija na kraju 2022. ima 150 posto veće prihode u odnosu na 2017., a to je zadnja godina prije te reforme, istaknuo je Plenković.

Dodao je da će uskoro biti predstavljena reforma upravljanja državnom imovinom kojom će se jedinicama lokalne samouprave dati mnogo veće ovlasti od sadašnjih.

Župan Marušić - najviše napravili na području zdravstva


Vlada je preuzela kredit za otplatu nove zgrade bjelovarske bolnice i njezino opremanje, a županijski poticaji za liječnike osvježili su krvnu sliku županijskog zdravstva, čulo se na svečanoj sjednici.

- A ono što nas čini posebno zadovoljnim činjenica je da u 2022. godini u našu županiju stiglo čak 28 novih liječnik , u ovoj 2023. njih još 13. i to su podaci na koji smo ponosni, rekao je Marko Marušić, bjelovarsko-bilogorski župan.

Bolnica je opremljena i novim uređajima, među kojima je i moderni CT uređaj kakvih ima samo četiri u Hrvatskoj.

- Mogu reći da su nam tu pomogla decentralizirana sredstva županije i novci što nam je dala Vlada - 50 milijuna kuna, opremamo novu bolnicu, ali opremamo i ovaj stari dio zgrade, rekla je Sanela Grbaš Bratković, ravnateljica bolnice "dr. Anđelko Višić " Bjelovar.

Više doznajte u prilogu Sanija Lukića:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!