Plenković: Popis stanovništva nije baza koja se koristi za izbore

07.06.2023.

14:58

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Plenković izjavio je kako popis stanovništva nije baza koja se po zakonu koristi za izbore, nego se koristi registar birača koji se svakodnevno aktualizira, a uz to je apelirao na službenike u pravosuđu koji su u štrajku da sagledaju što sve dobivaju.

Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je sudjelovao na svečanoj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije nakon čega su ga novinari upitali da komentira nesrazmjer broja birača i stanovnika zbog čega pojedini stručnjaci smatraju da je upitna legitimnost izbora čak i s novim izbornim jedinicama.

- Popis stanovništva nije baza statističkih podataka koja se po zakonu koristi za izbore. Za izbore se koristi registar birača koji postoji. Kad smo razmišljali o novim izbornim jedinicama, razmišljali smo tako da se napravi ono što je Ustavni sud htio, rekao je Plenković.

A to je, dodao je, u ovom modelu 10 izbornih jedinica gdje se bira 14 zastupnika, imamo što je više moguće jednak broj birača koji bira jednak broj zastupnika.

- Upravo se to prema postojećim podacima itekako uspjelo s ovim modelom koji je minorna modifikacija, dakle samo 22 posto birača će glasati u drukčijoj izbornoj jedinici, naveo je.

Premijer je naveo i kako popis stanovništva ne predstavlja pouzdan podatak s obzirom na pandemijske okolnosti u kojima je rađen te da su popisivači nailazili na poteškoće, primjerice neki se ljudi nisu htjeli popisati.

Također je rekao kako je pitanje registra birača, temeljem prebivališta pitanje odgovornosti i građana i nadležnih tijela.

- Svatko tko se negdje preseli, dužan je prijaviti svoje prebivalište. Rade li svi to ili ne, je drugo pitanje, ali ovo što smo predložili je, po našem dubokom uvjerenju, u okviru onoga što temeljem aktualnih popisa postoji u registru birača, poručio je Plenković. 

Dodao je i kako se registar birača sređuje svaki dan.

- Taj broj se mijenja na dnevnoj bazi i o tome je već ministar Malenica govorio nekoliko puta, ali dovoditi to pitanje u kontekst zakonitosti, ustavnosti ili legitimnosti izbora je deplasirano u potpunosti. Po toj logici niti jedni izbori koji su održani u 30 godina hrvatske demokracije nisu legitimni", ocijenio je premijer.

Želimo da ekonomski status građana bude viši


U kontekstu gospodarskog rasta spomenuo je i dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi o povećanju plaća, pogotovo za one najniže koji dobivaju 100 eura više, istaknuvši kako se takvo povećanje do sada nije dogodilo nikada u takvom opsegu.

- Nakon što se donese Zakon o plaćama, želimo da ekonomski i socijalni status građana bude viši, poručio je.

Upitan kada će hrvatski građani imati europske plaće, Plenković je rekao kako ne postoji standard europske plaće.

- Kad gledate sve iskorake koje smo napravili, Hrvatska i dalje lovi korak s razvijenim članicama EU-a koje nisu bile žrtva agresije niti izgubile cijele devedesete, istaknuo je.

Što se tiče djelatnika u pravosuđu koji štrajkaju treći dan, ocijenio je kako je siguran da će prihvatiti dogovor koji im direktno poboljšava materijalna prava ako su zadovoljni svi u državnim i javnim službama koji rade istu vrstu poslova.

- Nema razlike između tajnice i daktilografa ili drugog službenika u pravosudnom tijelu ili ministarstvu. Logika novog zakona je da se za isti posao dobije približno ista plaća i zato je ovaj dogovor koji smo postigli sa sindikatima univerzalan, istaknuo je Plenković.

Na komentar kako oni štrajk nastavljaju, poručio je kako će s njima razgovarati resorni ministar. Naveo je i kako je prema najiskusnijim predstavnicima sindikalne scene postignut dogovor najsindikalnijeg karaktera dosad.

- Ako veterani pregovora u socijalnom partnerstvu iskazuju ogromno zadovoljstvo, apeliram na sve da sagledaju što je to točno plus u odnosu na plaće koje će se isplatiti za svibanj, rekao je Plenković.

Premijer je komentirao i poplave istaknuvši kako se događaju klimatske promjene, a vremenske nepogode su globalni trend. Pri tome je podsjetio na sjednicu Vijeća za digitalnu transformaciju gdje je kao jedan od prioriteta za djelovanje u budućnosti istaknut održivi razvoj koji u svom kontekstu ima i klimatske promjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!