Plenković: Razgovarat ćemo sa svima u Saboru, ali samo na temu referenduma

10:00 / 10.06.2022.

Autor: M.Š./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Pixsell / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić posjetili su Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu u Divuljama, u prigodi održavanja vježbe "Sigurnost 22". Nakon sastanka i obilaska Operativno vatrogasnog centra premijer je dao izjave novinarima, a komentirao je niz aktualnih političkih tema. 

- Vježba "Sigurnost 22" odvija se u nekoliko županija, od sjevera prema obali, s angažmanom više od 300 vatrogasaca, 70-ak postrojbi. Pokazuje koliko je funkcionalan Sustav domovinske sigurnosti, koliko se kvalitetno sukladno aktima Vlade RH, pripremamo za ovu protupožarnu sezonu. Proteklih godina napravili smo velike iskorake u vatrogastvu, izdvojena su znatno veća sredstva, nabavljaju se nova kvalitetna vozila. Možemo reći da smo danas na razini ne samo da kvalitetno preveniramo požar, nego kada se događa, sve službe koordinirano upravo odavde iz Divulja reagiraju jedinstveno, brzo i učinkovito, poručio je premijer Andrej Plenković. 

"Nerijetko smo djelovali suprotno temeljnoj filozofiji HDZ-a"

Potom se osvrnuo i na druge teme. HDZ ima u subotu Opći sabor, poručio je Plenković dodajući da će podnijeti izvješće u radu u protekle četiri godine.

- HDZ je među rijetkim strankama koja je održala ne samo povjerenje građana, već mogućnost da više od tri desetljeća rješava ključna pitanja u hrvatskom društvu i to temeljem vrijednosti, mjera i politika koje su učinkovite i korisne. Mi smo nerijetko morali djelovati suprotno temeljnoj filozofiji HDZ-a kao političke stranke. A mi smo za socijalno-tržišno gospodarstvo te da država bude što manje prisutna. Drugo je odgovornost pojedinca te je tri sloboda poduzetnika. Okolnosti su bile takve da smo više puta morali intervencionistički reagirati, dodaje. 

"Mislim da je Đogaš sjajan kandidat"

Što se tiče sabora stranke, Plenković je rekao da je Tomislav Karamarko pozvan.

- On je bivši predsjednik stranke, član HDZ-a, nije izbačen, nije sam izašao, bio je pozvan i zadnji put, ne vidim tu ništa problematično, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na pitanje izbora u Splitu te je li zadovoljan time da imaju nestranačkog kandidata na listi HDZ-a.

- Split je jedna od rijetkih fusnota, gdje je većina srušila sama sebe. To je poruka da se rugate onima koji su vam dali povjerenje prije godinu dana. Što se tiče HDZ-a te Zorana Đogaša, mislim da je on sjajan kandidat, on je sa svojim postignućima u životu se stavio na raspolaganje građanima Splita. Ima potporu HDZ-a, ali i puno širu potporu Splićanki i Splićana. 

Govorio je i o ekonomskoj situaciji. 

- Što se tiče mjera ESB-a, one su prije svega antiinflacijskoj karaktera. Što se tiče općega trenda, što se tiče rasta inflacije, ESB je povisio procjenu sa 6,8%. Država će članstvo u eurozoni biti u prilici da ima niže kamate nego što je imala do sada, pojašnjava. 

Što je s roditeljima djece s teškoćama u razvoju? 


Na pitanje o turističkoj sezoni, Plenković je rekao da su procjene sjajne te da je ministrica turizma izvijestila Vladu da su dolasci već sada 100 posto bolji nego što su bili lani. Vjeruje da će sve biti izrazito dobro i korisno u odnosu na 2020. godinu kada je zbog pandemije bio veliki korak nazad.

- Procjene za sezonu su sjajne, izvijestila nas je ministrica Nikolina Brnjac o tome. Sve pokazuje da će sve biti dobro i mislim da ćemo biti blizu rekordne 2019. godine, a bolji od 2021., dodaje. 

Plenković je rekao da će Vlada nastojati osigurati novac u proračunu za povećanje naknada roditeljima djece s teškoćama u razvoju, s čijim će se predstavnicima, kako je najavio, naći sljedeći tjedan. 

- O toj sam temi razgovarao s državnom tajnicom Ureda za demografiju i mlade i u ponedjeljak ćemo primiti predstavnike roditelja. Naći ćemo rješenje koje će ići u prilog zahtjeva roditelja. Moramo još vidjeti koliko će biti proračunski efekt, kazao je premijer te istaknuo da je riječ o oko 5100 djece. Podsjetio je kako je Vlada već učinila velike iskorake glede povećanja rodiljnih naknada.

Odgovorio je Plenković i na poziv poduzetnika koji traže da im se na isti način obračunava cijena električne energije kao i građanima. Žale se na ogromne račune. 

- Mi smo dali mjere i subvencije mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a kada je riječ i o cijeni električne energije. HEP je važan akter, uzeli su na svoja pleća prilično velik teret zahvaljujući mjerama i odlukama Vlade, poručuje. 

Plenković: Razgovarat ćemo sa svima u Saboru, ali samo na temu referenduma

Plenković je izjavio da će se razgovori sa saborskom oporbom oko ustavnih promjena u vezi referenduma, za koje je vladajućima potrebna potpora dijela tih zastupnika, voditi samo na tu temu, "što je jasno iskomunicirano oporbenim klubovima".


Prijedlog HDZ-a odnosi se samo na ovu temu, ne dirajući bilo koju drugu temu, to je vrlo jasno iskomunicirano svim klubovima u Hrvatskom saboru. Tko želi poboljšati okvir za referendum, mislim da će se priključiti ovoj inicijativi, tko želi to sada ponovno politikanstki politizirati, taj neće. I to je odgovornost onda tih, a ne nas, rekao je Plenković u Splitu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje kakvu će poziciju zauzeti HDZ ako lijeve stranke budu uvjetovale podršku inicijativi za promjenu ustava oko referenduma zahtjevom da u Ustav uđe i pravo žena na izbor kada je riječ o pobačaju.

Dodao i da je za promjenu Ustava potreban 101 glas, a da će HDZ razgovarati sa svima u Hrvatskom saboru. Oni koji neće htjeti sudjelovati u toj inicijativi, neka objašnjavaju svoje pozicije, poručio je.

- Mi želimo kvalitetno regulirati referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, omogućiti da prije nego se krene u skupljanje potpisa prethodno provjeri da li je neko pitanje u skladu s ustavom i da li je uopće dopušteno da bude predmetom referendumskih inicijativa, rekao je dodajući da HDZ predlaže kvalitetno rješenje.

Osvrnuo se poruku iz sadržaja programske knjižice koju je HDZ objavio uoči Općeg sabora koji se održava u subotu, a koja se odnosi na istospolne zajednice.

Rekao je kako u programu stoji rečenica da HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti i jezgrom hrvatskog društva.

A uz to kaže da poštujemo, naglasak je na poštovanju, i druge oblike obiteljskog života. Onda to znači da je HDZ stranka desnog centra, suvremena, moderna, uključiva, tolerantna koja zna što su vrijednosti ljudi koji se u njoj okupljaju, ali ima poruku i za one koje su u drugačijim situacijama. I to je ono najvažnije, rekao je Plenković.

Poručio je da se - kada se ta poruka pažljivo pročita - shvaća da su to vrijednosti koje, kako je dodao, imaju praktički sve stranke naše političke obitelji, i međunarodne i europske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!