15:19 / 14.10.2021.

Autor: HRT

Plenković: Ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / IMS

Nižu se reakcije na presudu HDZ-u u aferi "Fimi media". Oporba od HDZ-a očekuje barem isprike. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak krajnje neprimjerenom i izrazito uvredljivom usporedbu presude sa situacijom u kojoj se države ili ljudi koji su na čelu država, ispričavaju za ratne zločine. "Ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada ja čak osobno nisam ni bio član stranke", poručio je. 

- Jedna nova dimenzija niza napada na HDZ i kreiranja te jedne atmosfere koja traje od jučer popodne do danas, kroz medije i nastupe različitih oporbenih stranaka. Pravni proces postoji da bi nekako završio. Taj pravni proces je jučer dobio svoju novu fazu, a to je potvrda presude Županijskog suda od strane Vrhovnog suda. Ja sam jučer izašao pred medije, kazao sam: mi smo legalisti, poštujemo hrvatski pravni poredak, poštujemo hrvatske sudove, shvatili smo da je određena kazna za odgovornost stranke kao pravne osobe, ne za krivnju, ne za kriminalizaciju, ne za bilo što drugo vezano za samu stranku, nego derivirana odgovornost pravne osobe zbog članka 291., stavka 1 i 2 Kaznenog zakona o zlouporabi položaja čelne osobe, rekao je.

Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio HDZ, za kojega je u pravnom postupku utvrđeno da je zlorabio položaj pa je na temelju toga došlo i do odgovornosti pravne osobe Hrvatske demokratske zajednice, nastavio je.

- Onaj tko je odgovoran za to, neka i odgovara. Ja kao predsjednik stranke, demokratski izabran dva puta, 2016. i 2020., dva puta pobijedio demokratski na izborima svu ovu oporbu koja danas i jučer histerizira, ne kanim izgovarati rečenice isprika za grijehe nekog drugog u vrijeme kada ja čak osobno nisam ni bio član stranke. To ne dolazi u obzir, kazao je.

Ono za što on odgovara, nastavio je, jest za ono što radi sada, što radi Vlada u krizi Covida ili krize s energentima.

- Mi ćemo novčani iznos uplatiti u državni proračun i s time smo mi našu obvezu riješili, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!