15:23 / 29.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Nema eksteritorijalnosti za institucije u Hrvatskoj

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je provjeravanje COVID potvrda u Uredu predsjednika Republike, istaknuvši da nema eksteritorijalnosti za institucije i građane u Hrvatskoj te da svatko treba poštovati zakone.

- Ja mogu pozdraviti činjenicu da se gledaju COVID potvrde na ulazu u Ured predsjednika. Ne znam kako bi nešto drugo uopće i moglo biti slučaj, izjavio je Plenković u Petrinji.

Glasnogovornik Ureda predsjednika potvrdio je da se u Uredu predsjednika uredno provjeravaju COVID potvrde među zaposlenicima i posjetiteljima. Provođenje te epidemiološke mjere dolazi nakon što je izglasan zakon koji čelnicima javnih tijela propisuje moguće kazne od 30 do 50 tisuća kuna za njeno nepoštivanje, iako je predsjednik Zoran Milanović ranije tvrdio da svoje zaposlenike neće maltretirati COVID potvrdama.

- Nema eksteritorijalnosti za naše institucije i naše građane. To je smiješna priča, i svatko mora poštovati Zakone koji se donose u Hrvatskom saboru, ustvrdio je Plenković.

Upitan da komentira najavu gradonačelnika Sinja Mire Bulja, koji je za Novi list rekao da ni nakon stupanja zakona kojim se predviđaju kazne, ne planira uvesti COVID potvrde u prostorije gradske uprave, Plenković je rekao da to treba provjeriti. Građanima je poručio i da COVID potvrda ostavlja mogućnost izbora, te da se svatko može testirati ako nije cijepljen ili je prebolio zarazu.

- Poanta je da u u današnje vrijeme, ako trebate neku uslugu od države, onda je naša zadaća kao Vlade da napravimo napor da zaštitimo što više, i zato te potvrde postoje. Ono što je odabir nekoga, da hoće ići u restoran, u disko, to nije odabir Vlade, to je odabir pojedinca i to je onda i njegova odgovornost, rekao je Plenković.

Komentirajući najavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina da će SDP pružiti ruku vladajućima u promjeni pravila za održavanje referenduma u Hrvatskoj, Plenković je podsjetio da je novi Zakon o referendumu već prošao prvo čitanje u Hrvatskom saboru.

- Dobro je ako hoće podržati novi Zakon o referendumu.(...) Imaju priliku odmah to učiniti, čim u drugo čitanje dođe Zakon u referendumu, poručio je Plenković. Ponovio je da je cilj novog zakona da se prije referenduma, provjeri je li neko pitanje u skladu s Ustavom, produlje rokovi za skupljanje potpisa, smanji broj potpisa koji je potreban, ali i skrati rok za konsolidiranje propisa. 

- Ti su propisi napisani kada se institut građanske inicijative ili referenduma praktički nije koristio. To samo treba urediti i onda je svima dobro, zaključio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!