Plenković: Nitko nije veći prijatelj BiH od nas

08.12.2018.

16:15

Autor: J.L./P.F./HRT

default error photo
Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti dok sam ja premijer. Nitko nije veći prijatelj, saveznik BiH od nas, nitko nije više pomogao BiH za članstvo, rekao je.
Hrvatska politika i ja kao predsjednik Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova, naši europski parlamentarci su jasno, čvrsto rekli što je točno, što je istina, rekao je premijer Andrej Plenković.

Odgovorio je tako na pitanje novinara o pismu koje su tri bivša visoka predstavnika u BiH Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling 6. prosinca uputili Visokoj predstavnici EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i svim ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije. U pismu optužuju Hrvatsku da se miješa u u unutarnja pitanja BiH. 

● Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling: RH se miješa u unutarnje poslove BiH

Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti dok sam ja premijer. Nitko nije veći prijatelj, saveznik BiH od nas, nitko nije više pomogao BiH za članstvo. Budući da imamo ustavnu obavezu brinuti se za Hrvate izvan RH, mi smo tu da artikuliramo te interese i taj stav. Hrvati moraju biti i faktično ravnopravni. Nikada nitko nije mislio da će se odredbama Daytona događati u praksi da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva. To nije zdravo ni dobro za demokraciju u BiH, to nema smisla. Mi sve što radimo, radimo u dobroj vjeri, naglasio je. 

To da su se ova trojica penzionera javila, to znači da je naš angažman bio toliko snažan da su osjetili potrebu da nešto kažu. I oni su svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata i da se na neki način mijenja ono što je bilo dogovoreno u Daytonu, odnosno Parizu, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!