Reakcije na prodaju Fortenove: Mirovinski fondovi investitori?

27.04.2023.

Zadnja izmjena 18:45

Autor: T.V./HRT

Premijer Plenković i ministar Primorac

Premijer Plenković i ministar Primorac

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic / PIXSELL

Jučer najavljena prodaja Fortenove, bivšeg Agrokora, i danas izaziva brojne reakcije. Premijer Andrej Plenković u Karlovcu je izjavio kako je kompanija na tržištu te da je Vlada svoju ulogu ispunila. Ministar financija Marko Primorac izjavio je kako vjeruje da će mirovinski fondovi razmotriti opciju da se uključe kao potencijalni investitori.


Premijer Andrej Plenković rekao je kako je cilj prodaje Fortenove olakšati poslovanje kompanije, pri čemu država nema ulogu, te da je iz Vladina kuta najbitnija uloga Fortenove u sigurnosti radnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Dodao je kako država nije vlasnik kompanije te da nema ulogu, osim što je, podsjetio je, 2017. intervenirala i spriječila stečaj ogromne kompanije koja je u tom trenutku pružala ukupno oko 60.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i okolici time spriječivši i da brojni dobavljači i OPG-ovi "padnu kao kule od karata zajedno s njima".

"Mi smo tu svoju ulogu ispunili. Stjecaj okolnosti gdje su nekadašnji vjerovnici, oni koji su davali kredite i zajmove kompaniji, postali suvlasnici i došli pod režim sankcija očito na neki način sputava normalno funkcioniranje kompanije. Zato se traže pravni načini da se ta struktura vlasništva promijeni kako bi oni mogli ići normalno ka daljnjem funkcioniraju i refinanciranju tog velikoga kredita", ustvrdio je.

'Zemlju državi nitko ne može uzeti'


Upitan hoće li država moći spriječiti prijenos koncesija na novog vlasnika koji Fortenova sada ima kada je riječ o zemljištu, odgovorio je da je zemljište državno i da se sustav koncesija "već prenio iz ranije strukture na ovu novu, s Agrokora na Fortenovu. "Prema tome, zemlju državi nitko ne može uzeti", dodao je.

Mirovinski fondovi kao investitori u Fortenovu?


Ministar financija Marko Primorac je rekao da ga nije iznenadila jučerašnja najava Fortenove o traženju investitora za kupnju dijela udjela u vlasničkoj strukturi, s obzirom da Fortenova mora refinancirati dio dugova.

Vlada prati cijelu situaciju, Primorac smatra da je odluka da se traži strateški partner dobra, a vjeruje da se radi o procesu koji će biti transparentan i u kojem mogu participirati svi subjekti.

Upitan mogu li se mirovinski fondovi uključiti kao potencijalni investitori, o čemu je bilo govora i lani, Primorac je rekao da smatra da mogu, dapače, ne bi imao ništa protiv toga i vjeruje da će oni razmotriti tu priliku.


Odluka o prodaji donesena je zbog iznimno otežanog servisiranja i refinanciranja duga i problematične vlasničke strukture tvrtke koja je u gotovo 50%-tnom vlasništvu ruskih banaka Sberbank i VTB, koje su trenutačno pod sankcijama. Takva vlasnička i financijska situacija dugoročno je neodrživa i tvrtka mora naći novi model rada, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Novotny: Fondovi rizičnog kapitala kao ulagači?


- Toj kompaniji je potreban svježi kapital, njoj nije dovoljno samo preslagivanje unutar vlasničke strukture već treba svježi kapital kako bi se s jedne strane ti manjkovi likvidnosti uspjeli nadoknaditi. A s druge kako bi se osigurao razvoj, kaže.

- Međutim, veliko je pitanje tko će se usuditi u ovakovm stanju kompaniju u cijelosti preuzeti. Tko će preuzeti sve te rizike rizik refinaciranja duga koji se mora do kraj godine obnoviti? To mogu biti samo fondovi rizčnoga kapitala koji preuzimaju velike rizike, smatra Novotny.

I Udruga dobavljača Agrokora danas poručuje da je predloženi model prodaje Fortenova grupe najbolja opcija koja osigurava stabilnost dugoročnog poslovanja i okončanje postupka restrukturiranja.

Saborska oporba upozorava na probleme


- Kada se radi o promjeni vlasničke strukutre otvara se prostor da davatelj koncesije dakle vlada ili sabor ovisno o tome tko je bio u za koju koncesiju da može tj. mora odlučivati da li će ili neće dozvoliti prijenos koncesija, upozorava saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kaže kako se "u strukturi vlasništva vidi da Rusi ne mogu sudjelovati na Skupštini te da će vrlo vjerojatno Pavao Vujnovac biti taj koji će biti odlučujuć u prodaji same kompanije". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!