14:37 / 11.11.2020.

Autor: S.M./HRT

Plenković o interpelaciji: Promašena tema

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon 7. sjednice Nacionalnog vijeća za usvajanje eura da je raspravljen Nacionalni plan zamjene kune eurom.
Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon 7. sjednice Nacionalnog vijeća za usvajanje eura da je raspravljen Nacionalni plan zamjene kune eurom. Istaknuo je kako je cilj da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao valutu. Na konferenciji za novinare nakon sjednice bilo je riječi i o interpelaciji i brojevima pozitivnih na koronavirus. ➡️ Marić i Vujčić o uvođenju eura umjesto kune

- Vijeće je prihvatilo tekst Nacionalnog plana, a dokument će danas biti upućen u javno savjetovanje. Nakon što čujemo povratne informacije od svih zainteresiranih, Vlada namjerava do kraja godine ovaj plan prihvatiti kako bi se mogli poduzimati koraci u skladu sa strategijom o uvođenju eura, kazao je Plenković i dodao da je cilj da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao valutu.

Da bi se to sve moglo organizirati, kaže, potrebno je provesti Nacionalni plan. On će imati šest koordinacijskih odbora - za zamjenu gotovog novca, za zakonodavne prilagodbe, za prilagodbu opće države, za prilagodbu financijskog sektora, za prilagodbu gospodarstva i zaštite potrošača, za komunikacije.

Na pitanje koji su mogući izazovi na tom putu, premijer Plenković kazao je kako se namjerava zadržati deficit niži od 3%. 

Plenković o interpelaciji - "tema je promašena"

Govoreći o interpelaciji kazao je da je "tema promašena. Što se tiče predlagača, iza toga stoji bivši Mostov ministar zaštite okoliša, pravednik Slaven Dobrović koji je bio godinu i pol dana na toj dužnosti".

- Sve što su jučer nastojali argumentirati oporbeni zastupnici, a sada predlagači iz Domovinskog pokreta, stvari su koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar. S druge strane, Vlada RH nije teklić, kurir. Dostavu odgovorajućih dokumenata mogli su dopisom dobiti izravno od tijela koja ih posjeduju, kazao je.

➡️ Ćorić odbacio sve optužbe: "Moj obraz nema cijenu" 

Plenković ističe da je oporbi cilj imati "sredstvo, instrument, kojim će šest mjeseci do lokalnih izbora dobivati pozornost hrvatskih medija i forsirati lažnu tezu o korupciji vlade i HDZ-a". 

- Niti smo od jučer, niti smo naivni, niti smo glupi, niti ćemo si tako nešto dopustiti da nas oni loši đaci dovode u neku vrstu političke defanzive. To se neće dogoditi. Rekao sam još prije izbora Škori, Domovinskom pokretu i Mostu, da mogu na trepavicama stajati, ali da neće još 100 godina gledati scenarij po kojem bi oni ucjenjivali HDZ, kazao je Plenković i dodao da nema potrebe da on  kao predsjednik Vlade dolazi na interpelacije "ovakvog tipa" te da je Klub HDZ-a razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta.

- Odgovarat ćemo na sve inicijative, obrazlagati ih u Saboru u najkraćim mogućim rokovima, i sa stabilnom većinom ih odbijati. Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, a Domovinski pokret i Most su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati. Ne mire se s većinskom demokratskom voljom hrvatskih građana, kazao je među ostalim premijer Plenković.

Plenković o Vijeću za nacionalnu sigurnost 

Odgovarajući na pitanje o Vijeću za nacionalnu sigurnost rekao je da je glasnogovornik predsjednika Republike u subotu predvečer lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću u okviru kojega su sadržane teme i prijedlozi termina.

- To nije vrsta komunikacije koja zahtijeva osobnu prepisku između predsjednika Vlade i predsjednika Republike, kazao je i naglasio da takvu vrstu komunikacije obavljaju uredi. Dodao je da je Frka Petešić dvaput zvao Miljenića da ga pita za termin.

Plenković o epidemiji: Situacija je pod kontrolom 

Komentirao je i brojeve zaraženih koronavirusom i kazao da je "prije 14 dana bila sjednica na kojoj su utvrđene mjere koje trebaju omogućiti stagnaciju".

- To se i dogodilo. Svi oni koji su zaraženi Covidom-19 ili bolesni su registrirani. Bitni brojevi su oni koji zahtijevaju hospitalizaciju. Situacija je pod kontrolom. Stavovi znanstvenika u Vladinom savjetu, koji su došli na naš poziv ondje dobrovoljno i svoje savjete daju besplatno, ni na koji način ne obvezuju Vladu ni Stožer. Njihova uloga je savjetodavna, dodaje.

➡️ Sklopljeni ugovori s tri proizvođača cjepiva 

Kazao je i da "dobro stojimo što se tiče cjepiva". Ističe da je pitanje zdravstva u nadležnosti država članica EU-a.

- Problem je globalnog karaktera. U EU smo dogovorili da se ide u razgovore s različitim farmaceutskim kompanijama i da dobijemo verificirano cjepivo. Prvo pouzdano cjepivo dobit će EU, a to znači i Hrvatska. O tome je danas govorio Capak, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!