Plenković o Milanovićevu stavu za Dan državnosti: Slučaj bez presedana

30.05.2023.

10:16

Autor: HRT/Hina

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan državnosti te je prilikom polaganja vijenca kod Spomenika domovini ocijenio nesudjelovanje predsjednika Republike Zorana Milanovića na tom događaju kao slučaj bez presedana.

Plenković je novinarima, nakon što je s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem položio vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, sramotnim ocijenio Milanovićev stav koji taj datum smatra HDZ-ovim praznikom.

- To je pitanje koje mediji trebaju dizati puno ozbiljnije i pitati ga kakav je to predsjednik koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države. Mislim da je to slučaj bez presedana i ne znam ni za jednog drugog državnika na tlu Europe koji ne respektira Dan državnosti svoje države, rekao je premijer.

Jednako, dodao je, vrijedi i za oporbu koja također danas nije sudjelovala u obilježavanju. No, neki su bili tu, barem troje, rekao je.

Ustvrdio je da je riječ o poštovanju hrvatskih zakona i odluka Sabora te napomenuo da "nije bilo dobro mijenjati naše tradicije prije 23 godina nego držati ih se".

Plenković je čestitao svim Hrvatima i Hrvaticama 30. svibnja kao ključan datum za sve hrvatske institucije, dodavši da 33 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora nisu puno, ali su golemo razdoblje u povijesti hrvatskog naroda.

- Sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda protiv Miloševićeve velikosrpske agresije - sve su to ključne stečevine i temelji hrvatske države, istaknuo je.

Dodao je da je stoga i današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, ponajviše onima koji su dali svoje živote, i da se "prisjetimo predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je imao vizionarski pogled na samostalnost i neovisnost i koji je uz pomoć plebiscitarnog hrvatskog naroda na referendumu 1991. uspio ostvariti slobodu, neovisnost i samostalnost".

- Zato je ovaj datum bitan. On je bio dan državnosti tijekom 90-ih, i sada je, i bit će. Stoga je važno da svi u Hrvatskoj poštujemo i državu i njene institucije, simbole, a ovaj datum je itekako simbol hrvatskog naroda i države, poručio je premijer.

Plenković: Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjedstvu


Premijer Plenković poručio je, nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da je Zagrebu u interesu rušenje njegove vlasti, kako Hrvatska nema skrivenu agendu rušenja bilo koje vlasti u susjednoj državi, dodavši da se Beograd previše opterećuje pisanjem hrvatskih medija.

- Hrvatska vlada i hrvatske institucije nemaju nikakvu skrivenu agendu da ruše bilo koju vlast u bilo kojoj susjednoj državi pa ni u Srbiji, rekao je Plenković novinarima. 

- To je svakome jasno. Ja ne znam zašto se oni opterećuju s onime što čitaju u hrvatskim medijima ili portalima. Kada bismo mi bazirali naše odluke o odnosu sa susjednom zemljom, a to je Srbija, na temelju njihovih medija, onda bi mi škrto razgovarali jako puno godina, dodao je.

Istaknuo je i da Hrvatska želi unaprijediti odnose sa svim susjedima.

- Srbiji želimo stabilnost i da rješava svoje probleme unutar Srbije, dodao je.

Vučić je dan prije rekao da je Zagrebu i Prištini interes rušenje vlasti prosvjedima jer time slabi Srbija, dok bi im odgovarala "ona Srbija koja neće da štiti svoj narod na Kosovu i Metohiji ili koja ne bi bila regionalno konkurenta, jednako slaba kao u vrijeme Borisa Tadića".

Na pitanje o hrvatskom kontingentu u KFOR-u, Plenković je potvrdio da hrvatski vojnici "nisu uključeni ni na koji način u ove incidente koji su se dogodili jučer", referirajući se na sukobe KFOR-a i srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!