16:16 / 01.09.2021.

Autor: HRT

Plenković o mogućoj izbjegličkoj krizi, proširenju EU-a i "minusima"

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković na strateškom forumu na Bledu dao je izjavu za novinare u vezi s mogućom izbjegličkom krizom iz Afganistana, pristupa jugoistočnih europskih država EU-u, te aktualne teme u Hrvatskoj, tzv. dopuštenog prekoračenja. 

"U EU neće biti općeg otvaranja za eventualni izbjeglički val iz Afganistana"

- Hrvatska ima jasan i realan pristup prema razlikama koje postoje u EU, uviđamo razlike između mediteranskih zemalja koje su vrata dolska nezakonitih migracija sa sjevera Afrike. Svi žele veću solidarnost u odnosu prema drugim članicama Unije. Neke zemlje srednje Europe ne žele tu solidarnost pa nema napretka oko ključnih dokumenata koji već stoje na stolu puno vremena. Smatram iz realnog kuta i s nacionalnih interesa Hrvatske da nekog općeg otvaranja iz bilo kojeg novog izbjegličkog vala neće biti, ne postoji nijedna država unutar EU da će reći ‘dođite svi, nije problem’, kazao je premijer Plenković.

Dodao je da se treba razgovarati sa susjednim zemljama Afganistana da pomognu te mogućnost da se pomogne malom broju ugroženih.

- Bit će mala migracija, odabrana i humanitarna migracija, kazao je. 

"Hrvatska ima jasan stan prema proširenju EU-a"

Što se tiče pristupa Srbije EU-u, kazao je da Hrvatska ima stav prema proširenju svih država jugoistoka Europe.

- Postoje njihove ambicije, kriteriji i proces. Svi moraju ispuniti kriterije kao što je i Hrvatska ispunila, kazao je. 

Plenković o "prešutnim minusima": Ako treba sazvat ću sastanak s predsjednicima uprava banaka u RH

Na pitanje novinara o prešutnim minusima koje su banke odobravale, smatra li da postoje odgovornosti kontrole banaka, odnosno regulatornog tijela HNB-a ili Ministarstva financija, Plenković je rekao da se čuo s ministrom financija Zdravkom Marićem. Rekao je da će na užem kabinetu Vlade raspraviti tu temu te da je poslao poruku guverneru HNB-a da se vide sutra.

- Kao predsjednik Vlade želim utvrditi činjenice. Puno je informacija koje su u eteru. Ne znam jesu li one točne, je li zaista toliki iznos kamata, toliki broj računa i ljudi. Kao Vlada nemamo načina da provjerimo te podatke osim da pitamo HNB. Tražit ćemo ih mišljenje, podatke i točan stav. Ako je potrebno, sazvat ću i sastanak s predsjednicima uprava banaka u Hrvatskoj da vidimo i s njima o čemu se tu radi, rekao je.

- Ako je potrebno promijeniti zakon, ako postoji očito praznina koja je dovela do toga da ljudi, bez da su informirani kao što danas potrošač mora biti informiran o bilo kakvoj financijskoj reperkusiji na njega, nisu bili informirani, onda ćemo to pitanje regulirati. Tu se prije svega radi o prešutnom prekoračenju koje je očito vrlo problematično. Budući da je stvar vrlo ozbiljna, želim prvo imati sve fakte na stolu, provjerene i točne i nakon toga ćemo donositi odluke, izjavio je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!