12:57 / 12.04.2022.

Autor: B.A./HRT/Hina

Plenković o Paladini: Nebulozna je teza da bih nekoga birao pod ucjenom

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina sam treba objašnjavati sve što se tiče njegove imovine, nazvavši nebuloznom tezu da je prilikom njegova imenovanja bio pod pritiskom ili ucjenom.

Na novinarsko pitanje o financijskim i imovinskim "akrobacijama" nedavno imenovanog ministra i je li ga imenovao pod pritiskom ili čak ucjenom, Plenković je danas u Požegi rekao da sve što se tiče njegove imovine on sam treba objašnjavati.


- A ne znam odakle ta nebulozna teza da bih pod bilo kakvim pritiskom, bilo čijom ucjenom nekoga birao, rekao je premijer.


- Čijom ucjenom? Recite konkretno. Ne možete mi ostaviti u eteru nekakve kuloarske teze, nepotkrijepljene, neargumentirane i sad očekivati da ja na to ne reagiram, dodao je.


- On neka objašnjava svoju imovinu. On ima zadaću da kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva ubrza obnovu. Obnova je prioritet, a ovo drugo su njegove privatne stvari koje će on razjašnjavati i, koliko ja shvaćam, razjašnjavao ih je i prije nego što je objavio imovinsku karticu, rekao je Plenković.

Pitanje imovine, dodao je, postavljalo bi se neovisno o tome koga postavi za ministra. 


- Da ne znam koga stavim, bit će na rendgenu da mu se nađe ne znam što. To je uobičajeno, nema tu ništa neuobičajeno. On će to sve protumačiti, ustvrdio je.


- Nije on ovdje radi svoje imovine, nego radi obnove, poručio je također Plenković.

Plenković uvjeren u postizanje dogovora sa sindikatima


Plenković je izrazio uvjerenost da će s predstavnicima zaposlenih u državnim i javnim službama biti postignut dogovor o plaćama, a konkretnije rezultate pregovora očekuje nakon Uskrsa.


- Mislim da ćemo u dijalogu koju ću se nastaviti nakon Uskrsa pronaći kvalitetno rješenje s kojim će sve biti zadovoljni, a kojim ćemo ostati u okvirima proračuna kakvog imamo, rekao je premijer upitan o pregovorima sa sindikatima javnih i državnih službi, s obzirom na to da su ga sindikati pozvali da se uključi u pregovore.


Mi imamo jako dobar i kvalitetan dijalog sa socijalnim partnerima, sa sindikatima, dodao je premijer te naglasio da jako cijeni doprinosi i dugogodišnje iskustvo čelnika sindikata oko svih društvenih i ekonomskih tema "gdje oni mogu dati doprinos".


Sindikati su nezadovoljni ponudom Vlade o porastu plaća u ovoj godini za dva posto, a Plenković je danas u tom kontekstu posjetio da je u mandatu njegove Vlade plaća u različitim sektorima povećana, "kada se sve zbroji, između 25 i 40 posto".


Ono što se učinilo, u odnosu na sve što je bilo prije, zaista je bez ikakvog presedana, rekao je premijer ocijenivši da, s obzirom na učinjeno na politici plaća kad je riječ o državnim i javnim službama, svi skupa možemo biti ponosni.


- I jako dobro znamo da su i naši socijalni parter i čelnici sindikata toga svjesni, rekao je.


Premijer je dodao da će, koliko mu je poznato, sutra predstavnici sindikata razgovarati s resornim ministrom Josipom Aladrovićem, a postizanje kvalitetnog rješenja očekuje nakon Uskrsa.


- Imamo dobar dijalog, dobre razgovore i visoki stupanj povjerenja i uvijek smo nalazili odlična rješenja, dodao je.


Činjenica je, rekao je, da se nekad očekuje od naše Vlade da riješi sve što su obećali neki drugi, davno, a ili nisu dali ništa ili si još oduzeli.


- A ono što mi radimo, radimo ono što smo obećali, sustavno, konzistentno, dobro. Napravite simulacije pa ćete vidjeti kolike su plaće u pojedinim sektorima danas u odnosu na 2016. godinu, istaknuo je.

O cijenama: "Nismo mi više u vremenu dogovorne ekonomije"

Novinari su ga upitali i o "divljanju" cijena unatoč smanjenju PDV-a.


- Nismo mi više u vremenu dogovorne ekonomije pa da dođe velika država i kaže: To će koštati toliko. To jednostavno nije realno, rekao je Plenković, ističući ogromne poremećaje zbog COVID-a i rasta cijena energenata uslijed ruske agresije na Ukrajinu koji utječu na cijene.


Rekao je da su izašli s paketom mjera kako bi se spriječio udar na građane.


- Mislim da je tu sada dio društvene odgovornosti u tom lancu od proizvođača do onih koji u konačnici stavljaju pojedine proizvode na police da isto vode računa o tome i daju i svoj doprinos široj društvenoj odgovornosti. Vlada radi sve što može, ali ne može baš Vlada uvijek sve. Nismo jedini akteri u slobodnom tržištu, rekao je premijer.

O Aladrovićevoj sudbini: "O tom potom"

Novinari su Plenkovića, koji je u Požegu na svečanu sjednicu Županijske skupštine došao s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, koji je pod istragom USKOK-a, pitali i je li to njihov zadnji zajednički posjet Požegi.


- Sigurno nije. On je primio povelju koju mu je dala županica u ime Vlade, rekao je Plenković, a na pitanje hoće li Aladrović primiti i njegovo povjerenje i ostati ministar odgovorio je: "O tom potom".


- Kad ja odlučim, to sam vam već rekao. Neću vam odgovarati svaki dan na ista pitanja, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!